DELAVNICA 1: Odprti raziskovalni podatki v družboslovju in humanistiki

Organizacija dogodka "Vloga knjižničarjev pri odpiranju raziskovalnih podatkov in vodenju bibliografij raziskovalcev, 18. junij 2014", Arhiv družboslovnih podatkov, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani, Ljubljana, Slovenija (2014)

Avtorji:

ŠTEBE, Janez
BEZJAK, Sonja
VIPAVC BRVAR, Irena

Povzetek:

Na delavnici smo predstavnike znanstvenih knjižnic seznanili z osnovnim razumevanjem postopkov obravnave raziskovalnih podatkov v podatkovnih središčih (primer Arhiv družboslovnih podatkov). Osnovni cilj delavnice je usposobiti knjižničarje z univerzitetnih oddelkov in raziskovalnih inštitutov za podporo raziskovalcem pri iskanju raziskovalnih podatkov in za svetovanje pri oddajanju podatkov v Arhiv družboslovnih podatkov. Udeleženci se bodo seznanili s prednostmi odprtega dostopa do raziskovalnih podatkov in z modelom Načrtovanje ravnanja z raziskovalnimi podatki (Research Data Management Planning).Na delavnici smo predstavili smernice za Obzorje 2020 (okvirni program EU za raziskave in inovacije) ter vodila načrtovanja ravnanja z raziskovalnimi podatki, ki jih bo potrebno upoštevati pri prihodnjih EU in nacionalnih raziskovalnih projektih.

Creative Commons License
To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva mednarodno licenco.

Povezane vsebine:

UNI-FDVCESSDA coretrust_logo
ADP je del Inštituta za družbene vede na Fakulteti za družbene vede. Sredstva za delovanje ADP je zagotovil ARRS v okviru infrastrukturnega programa "Mreža raziskovalnih infrastrukturnih centrov Univerze v Ljubljani." ADP je član združenja evropskih arhivov družboslovnih podatkov CESSDA. © ADP (ISSN 2385-9415) | 1997 - 2017 | arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si