Raziskava Študijski krožki v zakladnici ADP

Slika 1: Struktura dejavnosti, namenov in vsebin ŠK (Vir: ADP)

V katalogu ADP hranimo tudi raziskavo Študijski krožki, ki jo vsako leto izvaja Andragoški center Slovenije (ACS). ACS od leta 2010 zbrane podatke predaja v ADP, kjer so skrbno shranjeni in ponujeni drugim v ponovno rabo. V katalogu ADP jih uporabniki najdejo kot serijo raziskav, z imenom Študijski krožki.

Študijski krožki  običajno vključujejo od 5 do 12 odraslih ljudi. Njihov namen je načrtno pridobivanje znanja in samostojno učenje, kjer poteka prostovoljno ustvarjanje in demokratično sodelovanje ob spoštljivi plodni razpravi. Vsako leto v Sloveniji deluje okoli
300 študijskih krožkov, potekajo pa že od leta 1993 in tako letos praznujejo 25 let svojega obstoja. Več o študijskih krožkih preberite na povezanem blogu.

Podatki o študijskih krožki so zbrani letno, na osnovi vprašalnika, ki ga izpolnijo mentorji in udeleženci študijskih krožkov. Zbiranje poteka od septembra do konca avgusta vsako leto, sodelujejo pa vsi študijski krožki. Podatkovna datoteka, ki je uporabnikom dostopna v katalogu ADP, je razdeljena na dva dela: o študijskem krožku in o  udeležencih. Datoteki skupno obsegata več kot 150 spremenljivk in dajeta vpogled v delovanje, cilje in rezultate študijskih krožkov.

Podatkovne datoteke na letni ravni dokumentirajo strukturo in pestrost delovanja študijskih krožkov. Podrobnejšo strukturo dejavnosti, namenov in vsebin prikazuje slika 1. Pestrost je velika tudi z vidika profila udeležencev (slika 2). Prikaz po starostnih razredih kaže značilno medgeneracijsko povezovanje. Serija podatkov Študijski krožki je zaradi načina zbiranja podatkov primerna tako za študijske kot tudi raziskovalne namene. Uporabniki lahko izpeljejo longitudinalne študije ter med-časovno primerjavo.

Slika 2: Profili udeležencev ŠK (Vir: ADP)

 

 

Plodno sodelovanje ADP in ACS smo ob 25 letnici delovanja študijskih krožkov obeležili s predstavitvenim panojem v sklopu razstave »Študijski krožki v slovenskem prostoru« in »Študijski krožki – vezi med nami«. Razstava je na ogled na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju do 5. junija 2018. Obsega 120 panojev, ki predstavljajo življenje študijskih krožkov po vsej Sloveniji.

 

Prejšnji članek

25 let Študijskih krožkov v Sloveniji

Naslednji članek

Vrednote v prehodu XI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja