25 let Študijskih krožkov v Sloveniji

Piše: dr. Nevenka Bogataj iz Andragoškega centra Slovenije

V študijskih krožkih se združujejo manjše skupine odraslih, običajno od 5 do 12 ljudi. Njihov namen je načrtno pridobivanje znanja. Skupine so organizirane kot infrastruktura za samostojno učenje, v kateri se sprosti ustvarjalnost in demokratično sodelovanje ob spoštljivi plodni razpravi in skupnem cilju. Vsak študijski krožek se prične s socio-kulturno animacijo in konča z akcijo, v njem pa poteka usklajevanje in skrb za skupno dobro.

Vir: ACS

Pod vodstvom Andragoškega centra Slovenije (ACS) in s sredstvi Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter mnogih občin, študijski krožki potekajo že od leta 1993. Letos torej praznujejo 25 let svojega delovanja.
Po vsej Sloveniji jih vsako leto deluje okoli 300.

Študijske krožke vodijo posebej usposobljeni mentorji. Usposabljanje zanje organizira Andragoški center Slovenije po posebnem programu. Tudi temeljne zmožnosti mentorja so že popisane in javno predstavljene.

Srečanj je letno v povprečju deset, kar pomeni v povprečju več kot 35 ur skupnega učenja.
Potekajo kadarkoli v obdobju šolskega leta, najpogosteje med pozno jesenjo in zgodnjo pomladjo. Bistvena je zaključna predstavitev naučenega v lokalnem okolju, ki poteka v obliki predavanj, razstav, ekskurzij, literarnih večerov, izdaje brošure ali celo rednega glasila, gledališke predstave ali filma – izbor oblike in termina je prepuščen krožku.

Krožki so med seboj zelo različni, vsi pa ustvarjalni. Omogočajo zadovoljstvo in celo poslovne priložnosti. Podrobnejšo strukturo dejavnosti, namenov in vsebin  ter pestrost z vidika profila udeležencev si oglejte na povezanem blogu ADP.

Študijski krožki so sistematično spremljani od leta 1993, elektronsko od leta 2007 dalje. Podatki o študijskih krožkih so za izbrana leta (od 2010 naprej) na voljo v ADP, doslej so jih sistematično analizirali Andragoški center Slovenije in diplomanti različnih fakultet. COBISS vsebuje prek 600 zapisov s ključno besedo »študijski krožek«, nekatere ključne objave so zbrane na spletni strani ACS, prav tako prostorski pregled nad kraji, kjer potekajo študijski krožki.

Vezi, ki nastanejo, krepijo tako posameznike, kot tudi kraje, občine in širše skupnosti, katerih del so. Ta dva poudarka nosi tudi naslov razstave ob 25-letnici delovanja: »Študijski krožki v slovenskem prostoru« in »Študijski krožki – vezi med nami«. Pripravili so jo študijski krožki v soorganizaciji ACS in Ministrstva za okolje in prostor. Izpostavljena je  njihova povezava z okoljem in prispevek k lokalnemu razvoju. Vrednota ohranjene narave tudi sicer postaja trend in prehaja v prihodnost v obliki visokotehnoloških dosežkov, ki upoštevajo dediščino varčnega ravnanja s snovjo in energijo.

Razstava študijskih krožkov na Jakopičevem sprehajališču

Razstava je na ogled na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju do 5. junija 2018. Obsega 120 panojev, ki predstavljajo življenje študijskih krožkov po vsej Sloveniji.

 

Prejšnji članek

Skupina za iskanje in uporabo podatkov pri konzorciju CESSDA napoveduje

Naslednji članek

Raziskava Študijski krožki v zakladnici ADP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja