Tehnologija in varnost

Datum objave: 08. 04. 2017    Datum zadnjega pregleda: 08. 04. 2017

 Kako citiram to stran?

Arhiv družboslovnih podatkov. LETO. Tehnologija in varnost. Dostopano prek: http://adp.fdv.uni-lj.si/spoznaj/politika/tehnologija/ (DD. mesec leto).

 Nas želite opozoriti na zanimivo raziskavo?

Izpolnite obrazec!

ADP deluje na dobro podprtem operacijskem sistemu in drugih infrastrukturnih programskih temeljih, ki so primerni za podatkovne storitve, ki jih ponuja svojim ciljnim skupnostim. ADP uporablja za svoje delovanje omrežje Akademske in raziskovalne mreže ARNES, ki skrbi za stabilno, varno in učinkovito delovanje informacijsko-komunikacijske infrastrukture (glej Splošne pogoje uporabe storitev omrežja ARNES). Arnes zagotavlja, da z e-infrastrukturo, omrežnimi viri in storitvami, upravlja skrbno in v skladu z najboljšo prakso ter tehnološkimi standardi in tako po svojih najboljših močeh skrbi za interese uporabnikov omrežja.

ADP pri oblikovanju svoje informacijske tehnologije upošteva priporočila in zahteve CESSDA. Redno spremlja aktualne trende razvoja strojne in programske opreme, ki jo nadzoruje in posodoblja. Poskrbljeno pa je tudi za zadostne kapacitete hrambe celotne infrastrukture. Ohranjanje zbirk podatkov, distribucija podatkov in celotna infrastruktura arhiva temelji na prilagojeni IT infrastrukturi, pri čemer imajo dostop do sistema le zaposleni in registrirani uporabniki.

Za zagotavljanje dolgotrajne digitalne hrambe je ADP razvil strategijo in podrobna navodila izdelovanja varnostnih kopij in obnove sistema v primeru zrušitve. Programska rešitev omogoča avtomatično sinhronizacijo varnostnih kopij na za to določenem backup strežniku, kjer se datoteke shranijo v šifrirani različici. Šifrirane verzije datotek se nato shranijo na 3 različnih fizičnih lokacijah.

Zastavljene cilje dolgotrajne digitalne hrambe bo ADP dosegel s kombinacijo uvajanja prosto dostopnih orodij in prilagajanjem ter odpiranjem notranje vzpostavljenih repozitorijskih orodij, ki jih ADP razvija za vodenje procesov v arhivu. Ta orodja bodo služila kot zunanja podpora pri pripravi podatkov in dokumentacije in omogočila avtomatizacijo izročanja gradiv.