Kvalitativni podatki v arhivih družboslovnih podatkov

Arhivi podatkov, združeni v Konzorcij evropskih arhivov družboslovnih podatkov CESSDA, skrbimo za izbor, arhiviranje in objavo kakovostnih raziskovalnih podatkov z namenom, da bodo na voljo širši raziskovalni skupnosti in kot prispevek k večji transparentnosti v raziskovanju. 

Ugotavljamo, da je v slovenskem raziskovalnem prostoru malo znano, da arhivi objavljamo tudi kvalitativne podatke, največkrat so to besedilni podatki. V finskem arhivu družboslovnih podatkov (FSD) je med okoli 1300 raziskavami kar okoli 200 raziskav s kvalitativnimi podatki. Npr. raziskava o šalah, ki so krožile po elektronski pošti med leti 1999 in 2004 (FSD1271 Email Jokes 1998-2004) ali intervjuji iz raziskave o korupciji v političnih organizacijah v Avstriji in Botswani (FSD2831 Corruption and Political Institutions in Botswana and Austria 2009-2012). 

V britanskem arhivu podatkov (UK Data Service) je na voljo nekaj manj kot 1300 kvalitativnih raziskav, med zadnjimi objavljenimi sta npr. tudi raziskava o manjšinah v srednji in vzhodni Evropi (Elite and expert interviews on non-territorial autonomy practices in Central and Eastern Europe 2014-2017) in raziskava o LGBTIQ v romskih skupnostih na Madžarskem, Romuniji, na Češkem in Veliki Britaniji (Visualising the lives of LGBTIQ Roma 2019-2020).

Na Irskem je raziskovalcem, pedagogom in študentom na voljo specializiran arhiv kvalitativnih podatkov s področja družboslovja in kulture (IQDA), o katerem smo v ADP že poročali pred leti  (blog ADP, 2017). Med zbirkami je mogoče najti longitudinalne raziskave kot npr. odraščanje na Irskem, raziskava o otrocih (Growing Up in Ireland wave 1 at 9 years). Na voljo pa so tudi posamične raziskave, kot so npr. intervjuji o drugi svetovni vojni in položaju žensk na Irskem
(The Second World War and Irish Women).

V ADP trenutno hranimo 15 raziskav, ki vključujejo kvalitativne podatke. Da bi spodbudili ponovno rabo kvalitativnih podatkov, shranjenih v ADP, smo izvedli dva krajša spletna seminarja, ki spodbujata uporabo računalniških orodij za analizo kvalitativnih podatkov. Udeleženci so se seznanili z raziskavo Prihodnost držav blaginje, 2015: Evropa naših otrok, avtoric Maše Filipovič Hrast in Tatjane Rakar, ki je nastala med leti 2015 in 2018 v sklopu mednarodnega projekta v okviru NORFACE Welfare State Futures raziskovalnega programa

Videposnetka in predstavitve s spletnih seminarjev so dostopni med učnimi gradivi za uporabnike kataloga ADP

 

Sledite nam na družbenih omrežjih Facebook in Twitter ali se prijavite na eNovice, da boste obveščeni o aktualnih podatkovnih objavah, dogodkih in drugih uporabnih vsebinah za raziskovalce in uporabnike podatkov. 

Prejšnji članek

Skupaj za boljše razumevanje COVID-19

Naslednji članek

Uporaba računalniških programov za analizo besedilnih podatkov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja