Skupaj za boljše razumevanje COVID-19

Da bi se lahko ustrezno in pravočasno odzvali na krizne razmere v obdobju COVID-19, je pomembna hitra razpoložljivost kakovostnih podatkov, ki so zadostno opisani, da jih lahko uporabijo tudi raziskovalci izven skupine, ki jih je zbrala. Vzorci z virusom C-19 za razbiranje genetske sestave so zaokrožili širom sveta v nekaj tednih po izbruhu pandemije z namenom prispevati k razumevanju in obvladovanju bolezni, kar vključuje izdelavo cepiv, lajšanje simptomov, ukrepe za preprečevanje okužbe ipd.

Za načrtovanje epidemioloških ukrepov in razumevanje ter blaženje družbenih posledic pandemije so na enak način pomembni različni drugi podatki, tako s področja medicine, kot podatki o potovalnih navadah, stikih, pripravljenosti slediti navodilom oblasti, solidarnosti, delovnih navadah in drugi. Ugledni publicist in zdravnik Alojz Ihan je mnenja, da bi analiza vedenja prebivalk in prebivalcev Slovenije pri upoštevanju priporočil pripomogla h boljšemu komuniciranju z javnostjo in nadaljnjemu načrtovanju ukrepov za omejevanje epidemije (Delo, 30. 10. 2020). Njegova domneva je, da se posamezniki, tudi če vedo, da so okuženi, zaradi socialne stiske in vrstniškega pritiska bojijo obelodaniti okužbo in se ne umaknejo v karanteno. Odpira pa se tudi vrsta drugih vprašanj. Koliko ljudje zaupajo zdravniški stroki v dobi lažnih novic in teorij zarote? Ali se bodo cepili, ko bo cepivo na voljo? Kako zapiranje javnega življenja vpliva na počutje posameznikov, na pojavnost nasilja v družini, na gospodarstvo?

Deljenje in ponovna raba podatkov 

Podatke o teh in drugih temah, ki jih obravnavajo različne raziskave, izvedene v obdobju pandemije COVID-19, nekatere večdisciplinarne, druge usmerjene ozko na posamezen vidik, lahko raziskovalci delijo z drugimi tako, da jih objavijo v katalogu Arhiva družboslovnih podatkov, v posebej za to zasnovani tematski zbirki COVID-19.

Predaja podatkov na temo COVID-19 bo prednostno obravnavana po skrajšanem postopku, saj želimo zagotoviti čim hitrejši dostop. Tematska zbirka družboslovnih podatkov, ki jo oblikujemo v ADP, je povezana z nacionalnim portalom COVID-19, kjer so predstavljeni tudi podatki z drugih področij.

Glavni smisel deljenja podatkov v katalogu ADP, s katerim upravlja zaupanja vreden področni podatkovni arhiv, je omogočiti njihovo ponovno uporabo. Podatki, dostopni v katalogu ADP, bodo posebej izpostavljeni tudi kot tematska zbirka.

Poleg aktualnih raziskav, ki so nastale v času pandemije COVID-19, smo oblikovali seznam tematsko povezanih raziskav iz preteklosti, ki so na razpolago za poglobljene analize posameznih vidikov sedanje krize ali za primerjavo. Pri partnerskih arhivih podatkov iz Evropskega konzorcija družboslovnih podatkov (CESSDA) so raziskovalcem na voljo pregledi podatkov in projektov o družbenih vidikih COVID-19 v drugih evropskih državah  (glej spletno stran CESSDA).

Vabljeni k deljenju in ponovni rabi podatkov iz ADP!

 

Vir:
Delo (30. 10. 2020). Rast v nebo. Dostopno prek: https://www.delo.si/mnenja/kolumne/rast-v-nebo/

Prejšnji članek

Konferenca OPERAS: Opening up Social Sciences and Humanities in Europe: From Promises to Reality

Naslednji članek

Kvalitativni podatki v arhivih družboslovnih podatkov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja