Delavnica o ravnanju z raziskovalnimi podatki 2020

 V sredo, 11. marca 2020, smo preko spleta izvedli delavnico Ravnanje z raziskovalnimi podatki. Delavnico je skrbno načrtovala delovna skupina RDA vozlišča Slovenija za podporne dejavnosti, ki se sicer posveča podpori ravnanju z raziskovalnimi podatki, usposabljanju podpornih služb v raziskovalni dejavnosti in svetovanju za ponudnike storitev in njihove uporabnike. Delovna skupina pod vodstvom dr. Mojce Kotar je delavnico namenila predvsem tistim v podpornih službah, raziskovalnih in projektnih pisarnah ter knjižnicah, seveda pa so se pridružili tudi številni raziskovalci z vseh področij.

Udeležence je najprej pozdravil dr. Tomaž Boh, generalni sekretar Direktorata za znanost na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Poudaril je pomen odprte znanosti in se dotaknil procesa implementacije v našem okolju. Dr. Janez Štebe je nato predstavil aktivnosti in načrte RDA vozlišča ter nekaj skupin združenja Research Data Alliance, ki delujejo na področju načrtovanja ravnanja z raziskovalnimi podatki.

Prvi del delavnice je bil namenjen predlogam načrtov za ravnanje z raziskovalnimi podatki. Mag. Irena Vipavc Brvar je predstavila splošni predlogi programa Obzorje 2020 in združenja Science Europe ter Učbenik za ravnanje z raziskovalnimi podatki, ki ga je pripravila skupina za usposabljanje pri združenju CESSDA. Nabor ključnih vprašanj o načrtovanju ravnanja z raziskovalnimi podatki iz učbenika je na voljo tudi v slovenščini. Mitja V. Iskrič iz Centralne tehnične knjižnice je predstavil priporočila za podporo raziskovalcem, ki jih je za knjižnice oblikovalo združenje evropskih raziskovalnih knjižnic LIBER. Peter Čerče, vodja Centra za informacijsko in infrastrukturno podporo raziskovanju pri ZRS Koper, se je poglobil v orodje DMPonline, ki ga ponuja Digital Curation Centre in je za marsikoga skoraj sinonim za načrtovanje ravnanja z raziskovalnimi podatki. Dr. Mojca Kotar, pomočnica glavnega tajnika za knjižnično dejavnost Univerze v Ljubljani, je udeležence seznanila z novim orodjem Argos, ki je nastal v okviru projekta OpenAIRE. Njegova posebnost je, da načrtu ravnanja z raziskovalnimi podatki dodeli enoznačni identifikator DOI in tako omogoča lažjo povezavo s podatkovnimi paketi in publikacijami raziskovalnega projekta. Dr. Brane Leskošek je v prvem delu predstavljal orodje Data Stewardship Wizard, ki je dostopno v raziskovalni strukturi ELIXIR in ki med drugim tudi oceni, kako FAIR je uporabnikovo ravnanje s podatki.

Raziskovalno infrastrukturo ELIXIR-SI, ki združuje raziskovalne vire, podatkovne zbirke in arhive, programska orodja, izobraževalne vire ter oblačno in superračunalniško opremo za področje ved o življenju, so udeleženci lahko pobliže spoznali v drugem delu delavnice. Procese dostopa in oddaje podatkov v Arhiv družboslovnih podatkov sta opisali Brigita Bočkaj in Sergeja Masten. Dr. Tomaž Erjavec z Odseka za tehnologije znanja Instituta “Jožef Stefan” je predstavil CLARIN.SI, raziskovalno infrastrukturo za jezikovne vire in tehnologije, ki v Sloveniji od leta 2014 zagotavlja certificiran repozitorij jezikovnih virov in orodij, spletne storitve za analizo ter podporo pri projektih, dogodkih in raziskavah. Drugi del je zaokrožil dr. Milan Ojsteršek s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru s predstavitvijo nacionalne infrastrukture odprtega dostopa, ki bo nadgrajena z vzpostavitvijo superračunalniškega centra v okviru projekta HPC RIVR.

Delavnica se je zaključila s povabilom k oblikovanju slovenske verzije izročka 23 stvari za ravnanje z raziskovalnimi podatki, ki knjižničarjem, raziskovalcem in drugim že leta po skoraj vsem svetu približuje ravnanje s podatki.

Predstavitve in videoposnetki predstavitev so dostopni preko programa delavnice na spletni strani ADP. Verjamemo, da vam bodo v pomoč pri izzivih načrtovanja, hrambe in uporabe raziskovalnih podatkov. 

Prejšnji članek

Dan odprtih podatkov 2020

Naslednji članek

Zaključna konferenca RDA vozlišča Slovenije: Raziskovalni podatki in Evropski oblak odprte znanosti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja