Skupnost raziskovalcev, združenih v RDA

Zveza Research Data Alliance (RDA) je nastala leta 2013, in sicer kot skupnost raziskovalcev, katere cilj je zgraditi infrastrukturo za odprto deljenje podatkov. RDA podpirajo Evropska komisija, National Science Foundation in National Institute of Standards and Technology (ZDA) ter avstralski Government’s Department of Innovation.

Junija 2018 je Zveza štela več kot 7000 članov iz 137 držav, med njimi so podatkovni znanstveniki, knjižničarji, razvijalci politik in drugi, ki delajo s podatki. RDA tvorijo številne delovne in interesne skupine, člani se srečujejo v virtualnem svetu in na plenarnih srečanjih.

Spomladi 2018 je v Berlinu potekalo 11. plenarno srečanja skupine Research Data Alliance. Med več kot 600 udeleženci iz 41 držav se je srečanja udeležilo tudi pet predstavnikov iz Slovenije.  Irena Vipavc Brvar, sodelavka ADP, je s prispevkoma sodelovala v sekcijah, ki sta jih organizirali interesna skupina za Education and Training on handling of research data in Libraries for Research Data. Predstavitve si lahko ogledate na povezavah: Training at CESSDA: Involvment of librarians (2018) in Training at CESSDA (2018).

Članstvo v RDA je brezplačno in ni vezano na organizacijo, pač pa se zvezi pridružujejo posamezniki. Ricarda Braukmann iz nizozemskega arhiva podatkov DANS je pred kratkim objavila pregled delovnih in interesnih skupin, ki so še posebej zanimive za družboslovce. Med njimi npr.:

Vir: RDA
  • Ethics and Social Aspects of Data IG
  • Preservation Tools, Techniques, and Policies
  • Education and Training on handling of research data IG
  • Disciplinary Collaboration Framework IG
  • Data Discovery Paradigms IG
  • Sharing Rewards and Credit
  • RDA/NISO Privacy Implications of Research Data Sets IG
  • RDA/WDS Publishing Data Workflows WG

Celotno poročilo Braukmann R. (2018). RDA: Who? What? Where? Introducing the Research Data Alliance and its Opportunities for the Social Sciences najdete na povezavi.

Več informacij o zvezi RDA, njenem poslanstvu in aktivnostih ter delovnih in interesnih skupinah najdete na spletni strani: https://www.rd-alliance.org/

 

Prejšnji članek

Kako organizirati delavnico?

Naslednji članek

Spletni seminar: pravni in etični vidiki za družboslovce in humaniste

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja