Domov » blog

Konferenca o raziskovanju v vzgoji in izobraževanju

10 October 2017 Brez komentarjev Tagi: , sonjab

V ponedeljek, 25. septembra 2017, je pod okriljem Pedagoškega inštituta v Ljubljani potekala 2. nacionalna znanstvena konferenca z naslovom »Raziskovanje v vzgoji in izobraževanju danes«. Program so izpolnile tematske sekcije »Šola in družba«, »Izobraževalne politike«, »Evalvacija in zagotavljanje kakovosti«, »Profesionalni razvoj pedagoških delavcev«, »Učenje, poučevanje in socialni odnosi v šoli«, »Znanje in učne (ne)uspešnost« ter »Inovativni pristopi k učenju in poučevanju«.

Foto: Pedagoški inštitut 2017

Več kot 70 prispevkov, ki so se zvrstili v enem samem dnevu, vsekakor kaže na pestro in tudi aktivno raziskovalno dejavnost, ki so jo udeležencem predstavili raziskovalci in pedagogi z vseh ravni izobraževanja (od osnovnošolskih do fakultetnih).

V ADP smo se pozanimali zlasti o tistih raziskavah, v okviru katerih so nastali izvirni podatki, med temi npr. več raziskav, ki so vključevale anketiranje, izvedbo intervjujev, študije deliberacije ali merjenje kompetenc udeležencev. Med različnimi populacijami (učenci, dijaki, študentje, delavci v izobraževanju…) gre izpostaviti tudi ranljive skupine: npr. učenci s posebnimi potrebami, otroci migranti…

Iz ADP smo na konferenci predstavili podatkovne vire, ki jih hranimo v arhivih družboslovnih podatkov širom Evrope in so raziskovalcem brezplačno na voljo za sekundarno rabo. Poleg področnih raziskav, ki jih hranimo v ADP, smo opozorili npr. na bogato zbirko podatkov s področja izobraževanja angleškega UK Data Service in podatke iz finskega arhiva FSD, ki so raziskovalcem dostopnejši tudi za to, ker so na voljo v angleškem jeziku.

Več o konferenci na povezavi.

 

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>