Arhiviranje novih vrst podatkov (CESSDA Expert Seminar 2017)

Združenje evropskih arhivov družboslovnih podatkov CESSDA ERIC je 12. in 13. septembra 2017 pripravilo vsakoletni strokovni seminar (CESSDA Expert Seminar). Seminar je tokrat potekal v organizaciji norveškega arhiva družboslovnih podatkov (NSD), ki je gostil 20 predstavnikov 12 evropskih arhivov v Bergnu na Norveškem.

Bergen, vir: Wikipedia

Na letošnjem seminarju smo se udeleženci seznanili s pravnimi in etičnimi vidiki uporabe, ponovne uporabe in arhiviranja novih vrst podatkov. Tema je vsekakor izjemno aktualna, saj raziskovalci pri svojem delu vse pogosteje uporabljajo masivne podatke, podatke družbenih medijev in pametnih tehnologij, geoprostorske in biomedicinske podatke ter številne druge, nove vrste podatkov. Ti podatki sicer prvotno niso bili ustvarjeni za raziskovalne namene, pridobivajo pa vse pomembnejše mesto v raziskovalni skupnosti. Opredeljuje jih velika količina, raznolikost vrst in oblik ter izjemna hitrost nastajanja novih in spreminjanja že obstoječih.

Prav navedene značilnosti novih vrst podatkov pa prinašajo številna vprašanja v vseh korakih življenjskega cikla podatkov in tako postavljajo podatkovne arhive pred nove izzive. Postopki arhiviranja oziroma hrambe podatkov so namreč utemeljeni na najbolj pogostih, tradicionalnih oblikah podatkov, zato se postavlja vprašanje, kakšne so zahteve arhiviranja novih vrst podatkov in kako dobro so arhivi pripravljeni nanje.

Seminar se je tako odvijal predvsem v znamenju razprave o novih vrstah podatkov in predstavitve projekta SERISS, v katerem sodeluje tudi ADP. V okviru WP6: New forms of data – legal, ethical and quality issues preučujemo pravna in etična vprašanja ter vidike kakovosti, ki se nanašajo na uporabo in ponovno uporabo družboslovnih podatkov, s posebnim poudarkom na podatkih družbenih medijev. Končne rezultate in ugotovitve projekta bomo objavili tudi na naši spletni strani.

Predstavniki arhivov smo na seminarju predstavili svoje poglede na uporabo in arhiviranje novih vrst podatkov, predvsem z vidika umeščenosti v življenjski krog podatkov. Ocenili smo tudi trenutne zmožnosti arhivov za sprejem in hrambo takšnih podatkov, pripravo metapodatkov in morebitno preoblikovanje pogojev uporabe. Posebno pozornost smo namenili etičnim in pravnim vidikom uporabe in arhiviranja novih vrst podatkov, pri čemer seveda nismo mogli zaobiti nove uredbe o varstvu osebnih podatkov in sprememb, ki jih zakonodaja prinaša na raziskovalno področje. Novosti na področju sprejemanja nove zakonodaje aktivno spremljamo tudi v ADP.

Prejšnji članek

Konstitutivni sestanek delovne skupine za spremljanje zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov

Naslednji članek

Konferenca o raziskovanju v vzgoji in izobraževanju

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja