Konferenca o raziskovanju v vzgoji in izobraževanju

V ponedeljek, 25. septembra 2017, je pod okriljem Pedagoškega inštituta v Ljubljani potekala 2. nacionalna znanstvena konferenca z naslovom »Raziskovanje v vzgoji in izobraževanju danes«. Program so izpolnile tematske sekcije »Šola in družba«, »Izobraževalne politike«, »Evalvacija in zagotavljanje kakovosti«, »Profesionalni razvoj pedagoških delavcev«, »Učenje, poučevanje in socialni odnosi v šoli«, »Znanje in učne (ne)uspešnost« ter »Inovativni pristopi k učenju in poučevanju«.

Foto: Pedagoški inštitut 2017

Več kot 70 prispevkov, ki so se zvrstili v enem samem dnevu, vsekakor kaže na pestro in tudi aktivno raziskovalno dejavnost, ki so jo udeležencem predstavili raziskovalci in pedagogi z vseh ravni izobraževanja (od osnovnošolskih do fakultetnih).

V ADP smo se pozanimali zlasti o tistih raziskavah, v okviru katerih so nastali izvirni podatki, med temi npr. več raziskav, ki so vključevale anketiranje, izvedbo intervjujev, študije deliberacije ali merjenje kompetenc udeležencev. Med različnimi populacijami (učenci, dijaki, študentje, delavci v izobraževanju…) gre izpostaviti tudi ranljive skupine: npr. učenci s posebnimi potrebami, otroci migranti…

Iz ADP smo na konferenci predstavili podatkovne vire, ki jih hranimo v arhivih družboslovnih podatkov širom Evrope in so raziskovalcem brezplačno na voljo za sekundarno rabo. Poleg področnih raziskav, ki jih hranimo v ADP, smo opozorili npr. na bogato zbirko podatkov s področja izobraževanja angleškega UK Data Service in podatke iz finskega arhiva FSD, ki so raziskovalcem dostopnejši tudi za to, ker so na voljo v angleškem jeziku.

Več o konferenci na povezavi.

 

Prejšnji članek

Arhiviranje novih vrst podatkov (CESSDA Expert Seminar 2017)

Naslednji članek

SERISS: Harmonizirano kodiranje socio-ekonomskih spremenljivk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja