Sociološko srečanje na Otočcu

Konec septembra 2017 smo se na Otočcu sociologi in sociologinje srečali na že tradicionalnem letnem sociološkem srečanju. Osrednja tema, o kateri je tekla beseda, je sociološka imaginacija Charlesa Wrighta Millsa, o katerem je plenarno predavanje pripravil John Summers, eden najboljših poznavalcev življenja in dela C. W. Millsa.
Iz Arhiva družboslovnih podatkov sva se srečanja udeležili dr. Sonja Bezjak in Sergeja Masten.

Mills, ki ga je Tom Hayden označil kot »radikalnega nomada«,  je sociologijo razumel kot inherentno politično delovanje, ki bi moralo prispevati k demokratičnim in progresivnim procesom. Namen srečanja je sovpadal z Millsovo kritično držo, saj smo na srečanju prespraševali dogodke v sociologiji v Sloveniji. Bogat nabor sekcij je dovoljeval, da smo širili Millsovo misel, idejo o družbenih spremembah ter debatirali o aktualnih dogodkih na področju sociologije.

Ker je poslanstvo ADP skrb  za dolgotrajno hrambo in dostop do kakovostnih raziskovalnih podatkov, vezanih na Slovenijo, smo z zanimanjem spremljali predstavitve aktualnih raziskav sociologov_inj. Vsako leto se izkaže, da je raziskovanje pestro in da sega na različna področja. Na letošnjem srečanju smo veliko slišali o temah, kot so raziskave o spolnosti, raziskovanje družine in kakovosti življenja otrok in starih. Prav tako smo poslušali in razpravljali o prehrani, okoljski problematiki, religioloških trendih, izobraževanju ter refleksiji študija sociologije v Sloveniji. V naboru sekcij niso bila izpuščena niti vprašanja o trgu dela, družbeni blaginji in ugotovitve na področju družboslovne metodologije.

Plenarno predavanje Johna Summersa o C. W. Millsu (vir: Slovensko sociološko društvo)

Raziskovalce bomo spodbudili, da pomembnejše podatke predajo v arhiv in tako prispevajo v zakladnico raziskav, ki jo hranimo v ADP. S tem pa zagotovijo dolgotrajno hrambo in možnost ponovne uporabe podatkov.

Več o Sociološkem srečanju 2017 si lahko ogledate tukaj.

Prejšnji članek

Raziskave o kulturi in prostem času s Finske in Slovenije

Naslednji članek

Konstitutivni sestanek delovne skupine za spremljanje zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja