Anonimizacija zmanjša tveganje razkritja

Raziskovalci, ki se ukvarjamo s preučevanjem pojavov, ki vključujejo osebe, gospodinjstva, podjetja… se kaj kmalu srečamo z vprašanjem tveganja razkritja osebnih ali zaupnih podatkov.

UKAN
UKAN

To vprašanje postaja vse pomembnejše tudi v okoliščinah odpiranja raziskovalnih podatkov. Po eni strani se kot raziskovalci srečamo z zahtevo po dostopu do podatkov, po drugi pa s tveganjem, da bi prišlo do škode zaradi razkritja osebnih ali zaupnih podatkov. Zaradi strahu, da bi tvegali razkritje, raziskovalci pogosto niso pripravljeni deliti svojih podatkov.

Avtorji Mark Elliot, Elaine Mackay, Kieron O’Hara in Caroline Tudor v knjigi »The Anonymisation Decision Making Framework«  potrjujejo, da obstaja širok nabor podatkov, s katerimi je osebe mogoče identificirati oz. razkriti in da različni identifikatorji predstavljajo različne oblike tveganja. V nadaljevanju dela pa raziskovalcem ponudijo preverjen pristop oz. način, ki vodi k zmanjšanju tveganja in varnemu deljenju podatkov. Avtorji v središče postavijo vprašanje anonimizacije, predstavijo različne tipe anonimizacije, anonimizacijo glede na zakonodajo in etični vidik. Posebno poglavje namenijo vprašanju, kaj upoštevati, kadar se lotimo anonimizacije.

Delo The Anonymisation Decision Making Framework je prosto dostopno na UK Anonymisation Network (UKAN). Spletno mesto UKAN pa je tudi sicer vir praktičnih nasvetov in informacij za tiste, ki ravnajo z osebnimi podatki, in se soočajo v vprašanji, katere podatke lahko delijo in na kakšne načine.

Prejšnji članek

Knjižničarji kot podpora pri načrtovanju ravnanja z raziskovalnimi podatki

Naslednji članek

Prvi sestanek skupine za usposabljanje pri konzorciju CESSDA v Koelnu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja