Prvi sestanek skupine za usposabljanje pri konzorciju CESSDA v Koelnu

cessda_meeting_by_gesis_easy-resize-com
Skupina za usposabljanje (Foto: GESIS)

Udeleženci skupine za usposabljanje pri konzorciju CESSDA (CESSDA training group) smo se ob koncu novembra 2016 srečali na prvem delovnem sestanku, na katerem smo sprejeli načrt dela za prihodnje leto. Sestanek je potekal v mestu Koeln, gostil ga je nemški arhiv GESIS.

V skupini delujeta dve sekciji, ena bo razvijala vsebine in aktivnosti povezane s široko temo ravnanja z raziskovalnimi podatki (»research data management«), druga pa v središče postavlja temo  iskanja podatkov (»data discovery«).

Sestanka smo se udeležili predstavniki številnih arhivov družboslovnih podatkov, članic konzorcija CESSDA, sodelovali pa so tudi predstavniki arhivov, ki si prizadevajo, da postali člani (npr. Irska, Romunija).

Skupina za ravnanje z raziskovalnimi podatki bo v prihodnjem letu pripravila učno gradivo, ki bo raziskovalcem prosto dostopno preko spleta, ter jim bo v pomoč pri pridobivanju znanja in izkušenj potrebnih za pripravo načrta za ravnanje z raziskovalnimi podatki. Pripravili bomo tudi vsebine, ki bodo ekspertom iz podatkovnih središč v pomoč pri izvedbi delavnic.  Načrtuje se, da bodo gradiva pripravljena do konca leta 2017.

Skupina za iskanje podatkov bo v prihodnjem letu izvedla tri tematske delavnice, s katerimi želimo promovirati sekundarno rabo raziskovalnih podatkov, hranjenih v arhivih družboslovnih podatkov. Za leto 2017 so izbrali naslednje tematske sklope: politično ravnanje, migracije in anketa o delovni sili.

Več o usposabljanju je na voljo na spletni strani CESSDA.

Prejšnji članek

Anonimizacija zmanjša tveganje razkritja

Naslednji članek

CESSDA SAW: Spletna priročnika o prevzemu in distribuciji podatkov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja