Knjižničarji kot podpora pri načrtovanju ravnanja z raziskovalnimi podatki

Financerji raziskav z zahtevami o odprtem dostopu in posebej z zahtevo o pripravi načrta ravnanja z raziskovalnimi podatki postavljajo raziskovalno skupnost pred nove izzive. Kako bomo poskrbeli za varnost podatkov? Kje jih bomo dolgotrajno hranili? Ali smo odgovorili na vprašanje avtorskih pravic? So podatki opremljeni z ustrezno dokumentacijo, da bodo razumljivi tudi zainteresiranim zunaj raziskovalne skupine?

Foto: Primož Hrvacki
Foto: Primož Hrvacki

To je le nekaj vprašanj, s katerimi se bomo vse pogosteje srečevali. V  ADP smo z namenom širjenja znanja in dobrih praks s tega področja, organizirali delavnico za knjižničarje.

Dobre prakse iz tujine namreč kažejo, da so prav knjižničarji, zaposleni na raziskovalnih ustanovah, pogosto tisti, ki lahko raziskovalcem pomagajo pri ravnanju s podatki.

Na celodnevni delavnici smo knjižničarje seznanili z osnovnimi koraki življenjskega kroga podatkov ter tipičnimi vprašanji in odgovori, ki se pojavijo v posameznih korakih. Delavnice se je udeležilo 27 knjižničarjev z različnih ustanov. Skupaj smo preverili, kakšne so možnosti prenosa znanja v njihovo okolje.

Nekaj možnosti sodelovanja:

  • promocija odprte znanosti, odprtega dostopa in odprtih podatkov,
  • podpora pri pripravi načrta ravnanja z raziskovalnimi podatki,
  • podpora pri citiranju podatkov,
  • podpora pri iskanju podatkov in
  • podpora pri predaji podatkov v ADP.

S to novo vlogo lahko knjižničarji širijo svoje pristojnosti in delokrog ter v prihodnosti postajajo vse pomembnejši sodelavci tudi v raziskovalnem procesu. S tem se pridružujejo širšemu krogu deležnikov, v katerega sodijo npr. financerji, raziskovalne pisarne, računalniška podpora, vodstvo raziskovalnih organizacij, ki vsak na svoj način raziskovalcem lahko nudijo storitve za kakovostnejše raziskovanje.

Predstavitve z delavnice so dostopne na spletni strani Arhiva družboslovnih podatkov! Dodatno priporočeno gradivo pa tukaj!

Prejšnji članek

Visokošolski pedagogi, pridružite se nam pri oblikovanju študijskih gradiv

Naslednji članek

Anonimizacija zmanjša tveganje razkritja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja