Kako do raziskovalnih podatkov v ADP

ADP je nacionalno podatkovno središče za raziskovalne podatke s področja družboslovja. Da bi podatke iz kataloga približali čim več družboslovcem, smo v septembru 2016 izvedli delavnico »Dostop do raziskovalnih podatkov ADP in njihova analiza«.

Raziskovalci in študentje lahko do družboslovnih podatkov dostopajo s pomočjo kataloga ADP ali neposredno s spletnega vmesnika Nesstar. Registriranim uporabnikom je poleg opisa raziskave, opisa podatkov, metapodatkov in opisa spremenljivk na voljo tudi možnost neposrednega dostopa do mikropodatkov. Osnovno analizo mikropodatkov s tabelaričnim prikazom lahko izvedejo že na samem spletnem vmesniku, mikropodatkovno datoteko pa lahko prenesejo tudi na svoj računalnik, kar jim omogoča obdelavo podatkov v skladu z raziskovalnimi nameni in cilji.

Vir: Spletna stran ADP
Vir: Spletna stran ADP

Udeleženci delavnice so na primeru izbrane raziskave samostojno izvedli vrsto analiz in se tako s pomočjo praktičnega primera seznanili z načini uporabe podatkovnih zbirk ADP in Nesstar. Naloge so poleg opisovanja spremenljivk, grafičnega prikazovanja in osnovnih statističnih analiz vključevale tudi primerjavo spremenljivk in nabora podatkov ter ustrezno citiranje podatkovnih virov.

Gradivo z delavnice je dostopno na povezavi.

Če se vam glede dostopa do podatkov in rabe podatkov pojavi kakšno vprašanje, se obrnite na ADP, z veseljem vam bomo pomagali!

Prejšnji članek

Poročilo z delavnice: Uporaba podatkov iz registrskega popisa v študijske namene

Naslednji članek

Visokošolski pedagogi, pridružite se nam pri oblikovanju študijskih gradiv

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja