Poročilo z delavnice: Uporaba podatkov iz registrskega popisa v študijske namene

Predstavniki ADP in Statističnega urada RS so v ponedeljek, 19.septembra 2016, pripravili delavnico, namenjeno pedagoškim delavcem različnih področij, ki bi pri svojih predmetih in vajah želeli uporabljati podatke iz registrskega popisa prebivalstva iz leta 2011.

V uvodni predstavitvi je doc. dr. Janez Štebe, predstojnik ADP, predstavil ADP in možnosti dostopa do raziskovalnih podatkov in poudaril pomen vključevanja mikropodatkov v študijski proces. Danilo Dolenc s Statističnega urada je nato podrobneje predstavil značilnosti registrskega popisa, ki Slovenijo uvršča med najrazvitejše države na področju popisnih raziskav. V nadaljevanju je Janez Štebe spregovoril o mikropodatkovnih bazah registrskega popisa 2011 še z vidika distribucije ADP, hkrati pa udeležencem ponudil pregled dobrih praks tujih sorodnih organizacij pri vključevanju (popisnih) mikropodatkov v izobraževanje.

Utrinek z delavnice (Foto: Urban Resnik)
Utrinek z delavnice (Foto: Urban Resnik)

Po odmoru smo prisluhnili predstavitvama dveh raziskav, nastalih na podlagi uporabe mikropodatkovne baze Statističnega urada. Izr.prof.dr. Stanko Pelc s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem je uporabil popisne mikropodatke pri analizi prebivalstvene sestave podpopulacij v raziskavi mestnega prebivalstva Slovenije.

Dr. Gašper Cankar z Državnega izpitnega centra je pripravil študijo izvedljivosti možnosti priprave indikatorjev socialno ekonomskega statusa za analizo dosežkov znanja učencev in dijakov na podlagi mikropodatkov SURS.

Delavnico smo zaključili z diskusijo o usmeritvah pri vključevanju podatkov iz Registrskega popisa 2011 v študijski proces.

Janez Štebe je med pobudami za sodelovanje med ADP, SURS in pedagogi izpostavil možnost oblikovanja datotek s popolnoma anonimiziranimi mikropodatki za pedagoško delo.

Takšni podatkovni paketi bi študentom omogočili poglabljanje metodoloških znanj in analitičnih spretnosti na konkretnih vsebinskih problemih.

Med udeleženci se je pojavila tudi zanimiva pobuda za oblikovanje interdisciplinarnih skupin pri preučevanju mikropodatkov, kar bi omogočalo analizo mikropodatkov z različnih raziskovalnih perspektiv. ADP bo tako v prihajajočih mesecih skušal povezati zainteresirane pedagoge in raziskovalce ter oblikovati načrt nadaljnjih aktivnosti na področju uporabe popisnih mikropodatkov v izobraževanju in raziskovanju.

Na dogodku je sodelovalo 17 udeležencev. Poleg Univerze v Ljubljani, ki so jo zastopale Ekonomska fakulteta, Fakulteta za družbene vede, Fakulteta za upravo, Filozofska fakulteta in Zdravstvena fakulteta, so se dogodka udeležili tudi predstavniki Statističnega urada, Ekonomske šole Ljubljana in podjetja Acer, d.o.o.

Predstavitve z delavnice so dostopne na povezavi. Če so se vam ob dogodku porodila še kakšna vprašanja, misli in predlogi, se nam oglasite preko elektronske pošte arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si ali  telefona (01)5805-209. Z veseljem vam bomo pomagali!

Prejšnji članek

Spletni seminar o politikah dostopa in licencah

Naslednji članek

Kako do raziskovalnih podatkov v ADP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja