Spletni seminar o politikah dostopa in licencah

V okviru projekta CESSDA SaW smo v delovni skupini T4.1 pripravili dva spletna seminarja. Seminar o ravnanju z raziskovalnimi podatki, namenjen bodočim »predavateljem«, sva izvedli sodelavki ADP. Seminar o politikah dostopa in licencah sta izvedla kolega iz norveškega arhiva (NSD).creatvie_commons_picture

Spletni seminar z naslovom “Access Policies and Usage Regulations: Licenses” je potekal 30. junija, udeležilo se ga je okoli 30 udeležencev iz različnih držav.

V prvem delu sta Gry Henriksen in Sondre S. Arnesen predstavila osnovno idejo uporabe licenc v podatkovnih središčih. Nadaljevala sta s primeri iz pogodbe z dajalcem podatkov in primeri iz pogodbe z uporabnikom podatkov. Slušatelje sta seznanila s postavkami in priporočili, ki naj jih takšni dogovori oz. sporazumi vsebujejo, da bi se udeleženci (raziskovalci, arhiv, uporabniki) tako izognili nepotrebnim kasnejšim nesporazumom.

Posebno poglavje sta posvetila Creative Commons licencam, ki so v pomoč, kadar želimo zaščititi avtorsko delo, hkrati pa drugim omogočiti, da naše delo uporabijo.

Kolegi iz nizozemskega arhiva (DANS) so seminar posneli in je brezplačno dostopen na spletni strani projekta CESSDA SaW.

Če vas tematika zanima, predlagamo, da si ogledate prezentacijo in prisluhnete predavanju, ki sta ga pripravila Gry in Sondre iz norveškega arhiva družboslovnih podatkov. Predstavitev, posnetek seminarja ter spremno gradivo je dostopno na spletni strani projekta CESSDA SaW v poglavju »Webinar Output«.

Več o spletnem seminarju o ravnanju z raziskovalnimi podatki, ki smo ga izvajali v ADP, preberite na blogu.
Poročilo z obeh seminarjev je dostopno na povezavi “SaW_webinars_report“.
Prejšnji članek

Poročilo z delavnice Training on Trust, Identifying demand and Networking

Naslednji članek

Poročilo z delavnice: Uporaba podatkov iz registrskega popisa v študijske namene

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja