Odprti dostop do rezultatov javno financiranih raziskav v Evropskem raziskovalnem prostoru

Pripravila: Mojca Kotar, Univerza v Ljubljani

Julija 2012 je Evropska komisija sprejela tri dokumente, ki določajo odprti dostop do rezultatov javno financiranih raziskav v Evropskem raziskovalnem prostoru in v okvirnem programu Obzorju 2020 ter priporočajo vidike odprtega dostopa v državah članicah EU. Poenoteno določilo vključuje shranitev ustreznih različic vseh recenziranih člankov iz sofinanciranih raziskav v repozitorije in odprto dostopnost vsebine najkasneje v šestih mesecih po objavi (oziroma v dvanajstih mesecih za družboslovje in humanistiko).

Odgovori na vprašanja poslušalcev v sklopu Trenutne aktivnosti pri razvoju politik odprtega dostopa  (Foto: Mojca Kotar)
Odgovori na vprašanja poslušalcev v sklopu Trenutne aktivnosti pri razvoju politik odprtega dostopa (Foto: Mojca Kotar)

Evropska komisija s sredstvi Sedmega okvirnega programa za raziskave in tehnološki razvoj financira projekt Open Access Policy Alignment Strategies for European Union Research (PASTEUR4OA, 2014–2016), ki nudi podporo državam članicam EU pri oblikovanju politik odprtega dostopa, usklajenih z določili glede odprtega dostopa v Obzorju 2020. Sodelavci projekta so v ta namen pripravili analize, priporočila za financerje in za raziskovalne organizacije ter predstavitve primerov dobre prakse (vsi dokumenti so na voljo na spletni strani projekta).

Dne 17. in 18. maja 2016 je v Amsterdamu potekala zaključna konferenca projekta z naslovom Zelena luč za odprti dostop: usklajevanje evropskih politik odprtega dostopa.

Udeležili so se je predstavniki oblikovalcev znanstvenih politik, financerjev, raziskovalnih organizacij, nacionalnih kontaktnih točk PASTEUR4OA in OpenAIRE ter nacionalne referenčne točke za dostop do in trajno hranjenje znanstvenih informacij. Predstavitve in grafični povzetki vsebine sklopov, izdelani v realnem času, so na voljo na spletni strani konference. Poročilo v slovenskem jeziku je na voljo tukaj.

Glede raziskovalnih podatkov je najpomembnejšo informacijo podal Jean-François Deschamp (European Commission, Directorate-General for Research and Innovation), ki je povedal, da bo od leta 2017 naprej obvezna odprtost raziskovalnih podatkov v projektih Obzorja 2020. Pravila glede izvzema iz obveznosti bodo enaka, kot v letu 2016 veljajo za pilot odprtih raziskovalnih podatkov.

Prejšnji članek

Nizozemska o odprtem dostopu v znanosti

Naslednji članek

Ocenjevanje ekonomskega učinka družboslovnih podatkov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja