Nizozemska o odprtem dostopu v znanosti

V okviru svojega predsedovanja EU je Nizozemska med drugim pozornost namenila tudi prizadevanjem za odprti dostop. V začetku aprila 2016 so predstavili kratek film o pomenu in smislu odprtega dostopa v znanosti. Video z naslovom »Introduction video Conference Open Science 4- 5 April 2016, Dutch Presidency EU2016« je dostopen na povezavi.

Nizozemska predseduje EU.
Nizozemska predseduje EU.

V filmčku so predstavljena stališča raziskovalcev iz različnih evropskih držav, ki so prepričani, da je odprti dostop do znanstvenih spoznanj, bodisi publikacij bodisi raziskovalnih podatkov, nuja.

Med ključnimi argumenti za odprti dostop v znanosti izpostavljajo potrebo po drugi oz. ponovni uporabi spoznanj, transparentnost raziskovalnega dela in večje možnosti za sodelovanje raziskovalcev.

Prav tako opozorijo na potrebo, da so znanstvena spoznanja dostopna širši javnosti. Ni sprejemljivo, da spoznanja, pridobljena z davkoplačevalskim denarjem, ostajajo zaklenjena in na voljo le tistim, ki lahko plačajo dostop do njih.

Vse več raziskovalcev po svojih močeh spodbuja usmeritev k odprtemu dostopu, hkrati pa odgovornost za spremembo nalagajo odločevalcem (politikom, financerjem).

Naj dodamo še, da je Odprta znanost ena od ključnih prioritet nizozemskega predsedovanja EU (januar – junij 2016).

Prejšnji članek

CESSDA: prvo srečanje skupine za komuniciranje

Naslednji članek

Odprti dostop do rezultatov javno financiranih raziskav v Evropskem raziskovalnem prostoru

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja