Izšlo je poročilo: Arhiviranje družbenih omrežij

Vse več ljudi tradicionalne oblike komuniciranja in izražanja nadomešča s kanali, dostopnimi na spletnih platformah. Kar pomeni, da bodo preučevalci zgodovine in kulture vse bolj odvisni od dokumentacije in podatkov, ki bo pričala o tem. Ali povedano drugače: obilica komunikacijskih tokov, ki tečejo po spletu, predstavlja vse pomembnejši vir za raziskovalce. Ustrezno hranjene zbirke družbenih omrežij bodo služile ohranjanju spomina in deljenju dediščine.

(Foto: http://www.beagrie.com/)
(Foto: http://www.beagrie.com/)

Ob tem pa se odpira vrsta vprašanj, kako spletne informacije iz družbenih omrežij zajeti in shraniti tako, da bodo raziskovalcem na voljo tudi na dolgi rok. Prav o tem govori poročilo Technology Watch Report ‘Preserving Social Media’, ki ga je pripravila Sara Day Thomson in je v začetku leta 2016 izšel pod okriljem Digital Preservation Coalition.

Priročnik se ukvarja z vprašanji in rešitvami oz. dobrimi praksami povezanimi z arhiviranjem podatkovnih datotek v strojno berljivem formatu, ki jih bo mogoče uporabljati za raziskovalne namene ali novinarske potrebe s ciljem dolgotrajne hrambe.

Avtorica v prvem delu priročnika pojasni, kaj so družbena omrežja, kdo arhivira družbene medije in kako. Temu sledita poglavji o strategijah ter glavnih izzivih povezanih z arhiviranjem (med temi npr. tudi vprašanja etike). Predstavljene so študije primera arhiviranja (Social Data Science Lab and the COSMOS Platform, Cardiff University, Social Repository of Ireland , GESIS Leibniz Institute for the Social Sciences in The National Archives’ UK Government Social Media Archive. V zaključnem poglavju poda še nekaj priporočil.

Poročilo obravnava številne spletne platforme, kot npr. Facebook, in strani, na katerih uporabniki ustvarjajo vsebino, npr. YouTube ali Wikipedia. Gradivo je namenjeno institucijam, ki se želijo ukvarjati z arhiviranjem družbenih omrežij za potrebe raziskovanj ali ohranjanja kulturne dediščine. Kakor pravi avtorica, bodo predstavljene dobre prakse v pomoč raziskovalcem, arhivarjem in knjižničarjem. Poročilo je dostopno na povezavi Preserving Social Media

Prejšnji članek

Delavnica o stalnih identifikatorjih pod okriljem konzorcija CESSDA

Naslednji članek

Načrtovanje raziskovalnih podatkov moraš imeti rad

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja