Načrtovanje raziskovalnih podatkov moraš imeti rad

Pripravila: Veerle Van Den Eynden

Ljubezen je bila v zraku, ko smo izvajali delavnice o ravnanju z raziskovalnimi podatki za potrebe odprtega dostopa. Pet partnerjev, arhivov družboslovnih podatkov iz konzorcija CESSDA, je staknilo glave ter povezalo ideje in izkušnje. Rezultat je bilo doktorsko usposabljanje na petih evropskih univerzah, ki so ga skupaj izvajali predavatelji iz različnih arhivov.

Ljubljana: Metadata is a love note to the future (Foto: Primož Hrvacki)
Ljubljana: Metadata is a love note to the future (Foto: Primož Hrvacki)

Usposabljanje so začeli Brian, Alexandra in Sebastian, in sicer maja na Univerzi v Lausanne (Švica). S svojim zanimivim scenarijem so pritegnili 11 mladih raziskovalcev, ki so se srečali z enim precej »kontroliranim« in drugim precej »zmedenim« inštruktorjem. Udeleženci so bili pozvani, da jima pomagajo očistiti, dokumentirati in organizirati neurejene zbirke in jih pripraviti za arhiviranje. Študentje so iskali izgubljeno ljubezensko sporočilo in šele drugi dan tečaja so razočarani izvedeli, da gre le za igro.

Na Fakulteti za družbene vede, Univerza v Ljubljani, Slovenija, je sredi najbolj vročih julijskih dni, Laurence 12 doktorskim študentom razlagal o tem, da so metapodatki ljubezensko sporočilo prihodnosti, ki ga moramo napisati z občutkom in premišljenostjo, saj nam bo to v prihodnje prišlo prav, ko se bomo spoprijeli z načrtom za ravnanje z raziskovalnimi podatki. Irena, Sonja, Janez in Veerle smo jih zvabili v razpravo o tem, zakaj in kako deliti raziskovalne podatke, da bi premostili ovire nacionalnih pravnih in etičnih okvirov.

Zapletenost ravnanja in deljenja kvalitativnih raziskav je bila v središču delavnice na Univerzi v Manchastru (VB), katere se je udeležilo 32 doktorskih študentov. Študentje so izkušnje nabirali na primerih intervjujev iz raziskave o ljudeh v Ugandi, ki se soočajo z boleznijo HIV. Širok nabor tem povezanih z ravnanjem z raziskovalnimi podatki in odprtim dostopom so predstavili Libby, Irena, Martin, Steen in Veerle. Novembra smo zapeljali 20 raziskovalcev na GESIS-u, v Kolnu, Nemčija. Za to so z odličnim vodenjem, razpravami, vajami in »spletkami« poskrbeli Sebastian, Astrid in Libby. Končen cilj: deliti skrivnosti pisanja učinkovitega načrta ravnanja z raziskovalnimi podatki.

Na Univerzi Južne Danske je Anna Sofia v mesecu novembru angažirala štiri odlične predavatelje, da so svojo strast do odprte znanosti in odprtih podatkov delili s 27 raziskovalci. Izkušnje in primeri z različnih koncev Evrope so bili odlično izhodišče.

Celotnega sklopa delavnic so se udeležili 104 raziskovalci. Med temami smo največji poudarek dali kritičnim vidikom načrtovanja ravnanja z raziskovalnimi podatki za potrebe odprtega dostopa na področju družboslovja, npr.: metapodatki in opis raziskave, etični in pravni vidiki deljenja občutljivih ali zaupnih podatkov, anonimizacija za potrebe druge rabe in pisanje načrta ravnanja z raziskovalnimi podatki. Analiza ankete o uspešnosti delavnic je pokazala, da so udeleženci večinoma bili zadovoljni (47%) ali zelo zadovoljni (43%) z usposabljanjem ter da so mnenja, da je bilo gradivo z delavnic ustrezno (39%) ali zelo ustrezno (49%). Odziv več udeležencev, da so bili predstavljeni raznoliki vidiki, dokazuje, da je bila tema dobro predstavljena in prilagojena mednarodni javnosti.

 

Zahvala organizacijskim ekipam:

GESIS – Leibniz-Institut für Sozialwissenschaften, Nemčija: Sebastian Netscher, Alexia Katsanidou, Astrid Recker

Rigsarkivet /Danish Data Archive, Danska: Anne Sofie Fink, Bodil Stenvig, Steen Andersen

FORS, Švica: Alexandra Stam, Brian Kleiner

Arhiv družboslovnih podatkov, Slovenija: Irena Vipavc Brvar, Janez Štebe, Sonja Bezjak

UK Data Archive, Velika Britanija: Veerle Van den Eynden, Libby Bishop

 

Vir: https://www.fosteropenscience.eu/project/index.php?option=com_content&view=article&id=88:love-research-data-management&catid=8&Itemid=104

Prejšnji članek

Izšlo je poročilo: Arhiviranje družbenih omrežij

Naslednji članek

Delavnica projekta SEEDS v Ljubljani

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja