Seminar za raziskovalce: »Priprava raziskovalnih podatkov za odprti dostop«

Ena od nalog Arhiva družboslovnih podatkov je izobraževanje in usposabljanje raziskovalcev za ravnanje z raziskovalnimi podatki. Po drugi strani pa vzpostavljamo tudi kot ekspert za vprašanja odprtega dostopa do raziskovalnih podatkov.

SONY DSC
Seminar za raziskovalce, 10.12.2014, ADP. Foto: Sebastian Kočar

V ta namen smo v sredo, 10.12.2014, organizirali seminar z naslovom »Priprava raziskovalnih podatkov za odprti dostop«. Na seminar smo povabili raziskovalce s področja družboslovja, ki tekom raziskovalnega procesa ustvarjajo ali zbirajo raziskovalne podatke.

Na seminar se je prijavilo več kot 45 raziskovalcev, med njimi tudi z drugih področij. Velik odziv na seminar povezujemo z dejstvom, da vse več financerjev zahteva odprti dostop do znanstvenih rezultatov iz javno financiranih raziskav, med njimi tudi novi okvirni program za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Seminar smo začeli z uvodnim pozdravom Maje Bučar, prodekanje za znanstvenoraziskovalno delo in doktorski študij na FDV. Sledili sta predstavitvi Mojce Kotar, Univerza v Ljubljani, in Janeza Štebeta, ADP, ki sta udeležence seznanila s politikami in zahtevami vezanimi na odprti dostop do znanstvenih publikacij in raziskovalnih podatkov. Gostujoča predavatelja Angus Whyte in Martin Donnelly, oba iz Digital Curation Centre iz Velike Britanije, sta prikazala, kako so se z odpiranjem raziskovalnih podatkov spopadli v Veliki Britaniji, ZDA, Avstraliji in drugod ter kakšna orodja so raziskovalcem na voljo, pri načrtovanju ravnanja z raziskovalnimi podatki.

Sonja Bezjak in Irena Vipavc Brvar, obe iz ADP, sta v nadaljevanju predstavili pilot za odprti dostop do podatkov, ki ga uvaja Obzorje 2020 ter orodje. Predstavili sta pojem načrtovanje ravnanja z raziskovalnimi podatki ter orodje, s katerim je mogoče tak načrt tudi pripraviti.

V zadnjem delu seminarja je Veerle van den Eynden, UKDA, raziskovalcem predstavila zahteve, dileme in vprašanja povezana s privolitvijo, zaupnostjo in zaščito raziskovalnih podatkov ter vpletenih v raziskovanje. Njenemu predavanju je sledila še predstavitev Irene Vipavc Brvar, ADP, ki je predstavila različne vidike obrazca »Privolitev za sodelovanje v raziskavi« in v zadnjem delu udeležence pozvala, da še sami pripravijo obrazec.

Vse informacije o seminarju so na voljo tukaj.

Prejšnji članek

Mreža znanja 2014

Naslednji članek

Delavnica Označevanje besedila s TEI oznakami

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja