Delavnica Označevanje besedila s TEI oznakami

4. decembra 2014 je na Inštitutu za novejšo zgodovino potekala praktična delavnica na temo priprave besedilnih dokumentov v TEI (Text Encoding Initiative) zapisu.

TEI je konzorcij, ki razvija in vzdržuje standard za zastopanje besedil v digitalni obliki. Njegov glavni izsledek je niz smernic, ki določajo načine kodiranja za strojno berljiva besedila, predvsem na področju humanistike, družbenih ved in jezikoslovja. Od leta 1994 se smernice TEI v velikem obsegu uveljavljajo v knjižnicah, muzejih, med založniki in posameznimi strokovnjaki za predstavitve besedil, spletne raziskave, poučevanje in hrambo.

Delavnico je vodil dr. Andrej Pančur, ki je najprej predstavil orodja za pretvorbe dokumentov: OxGarage, s katerim je mogoče med seboj pretvoriti dokumente različnih formatov ter pretvornik dokumentov iz Microsoft Word DOCX formata v TEI format, ki ga je sprogramiral Tomaž Erjavec, Institut Jožefa Stefana. Nato je na konkretnih primerih predstavil sistem urejanja Word dokumentov s pomočjo slogov in sicer na način, da pretvorba v TEI dokument omogoči čim bolj optimalne oznake. Predstavil je tudi postopek za dodajanje novih TEI oznak med Word-ove sloge, kar uporabniku omogoča, da si glede na svoje potrebe in želje orodje za ustvarjanje TEI dokumentov čim bolj optimalno prilagodi.

Udeleženci na delavnici so se naučili pretvorbo v TEI zapis pripraviti na konkretnih dokumentih, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Delavnice so se udeležili predstavniki različnih izobraževalnih ustanov, inštitutov pa tudi iz področja založništva.

Prejšnji članek

Seminar za raziskovalce: »Priprava raziskovalnih podatkov za odprti dostop«

Naslednji članek

50 let empiričnega družboslovnega raziskovanja na FDV

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja