Foster: Odprti dostop do publikacij in raziskovalnih podatkov

Facilitate open science training for European research oziroma na kratko Foster je dvoletni projekt, katerega cilj je spodbuditi in podpreti raziskovalce v EU, da bodo delili svoje znanje in znanstvene rezultate. V okviru tega projekta je 24. in 25. septembra 2014 na Univerzi v Ljubljani potekala ”Predstavitev odprtega dostopa do publikacij in raziskovalnih podatkov”.

UL_Foster
Univerza v Ljubljani, foto: Željko Stevanič, IFP

Predstavitev je bila pripravljena za tri ciljne skupine. Prvi sklop je bil namenjen odločevalcem v znanosti. Druga predstavitev je bila namenjena vodjem projektov, raziskovalcem, mladim raziskovalcem in podiplomskim študentom Univerze v Ljubljani. S tretjo in zadnjo predstavitvijo so organizatorji skušali seznaniti knjižničarje, ki bodo pri odpiranju publikacij in podatkov lahko odigrali pomembno podporno vlogo.

Na predstavitvi namenjeni raziskovalcem je Remedios Melero iz španske nacionalne raziskovalne agencije uvodoma predstavila ”Kako izpolniti določila Evropske komisije glede odprtega dostopa do objav in raziskovalnih podatkov”. Velik del predstavitve je namenila poudarkom, ki govorijo o prednostih odprtega dostopa za raziskovalce in za samo znanost. Mojca Kotar (Univerza v Ljubljani) je predstavilaOdprti dostop do recenziranih objav v Sloveniji’ in udeležence seznanila z možnostmi odprtega dostopa do publikacij v Sloveniji. V zadnjem delu predstavitve je Janez Štebe (Arhiv družboslovnih podatkov) predstavilOdprti dostop do raziskovalnih podatkov v Sloveniji’, s čimer je zlasti opozoril na razliko med publikacijami in podatki ter predstavil dosedanje aktivnosti na področju odpiranja raziskovalnih podatkov v Sloveniji.

V Foster projektu sodeluje tudi ADP: v mesecu juniju 2014 smo za knjižničarje organizirali delavnico ”Odprti raziskovalni podatki v družboslovju in humanistiki”. 10. decembra 2014 pa bo potekala delavnica o načrtovanju ravnanja z raziskovalnimi podatki, namenjena je raziskovalcem.

Prejšnji članek

11. mednarodna konferenca Applied Statistics v Ribnem

Naslednji članek

Privacy in Statistical Databases 2014 konferenca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja