Delavnica »Uporaba mikropodatkov Ankete o delovni sili v študijske namene«

V Arhivu družboslovnih podatkov (ADP) smo v sodelovanju s Statističnim uradom Republike Slovenije (SURS) pripravili delavnico z naslovom Uporaba mikropodatkov Ankete o delovni sili v študijske namene, ki se je odvila 6.2.2014 na Fakulteti za družbene vede. Na delavnici so strokovnjaki z različnih področij skušali odgovoriti na različna vprašanja, ki zadevajo uporabo mikropodatkov. Glavni cilj delavnice je bil sodelujočim pokazati, kakšne so možnosti vključevanja podatkov uradne statistike v študijski proces.

Predstojnik ADP doc. dr Janez Štebe je v uvodnem predavanju orisal prednosti in cilje vključevanja mikropodatkov pri delu s študenti. Sledila je predstavitev Tomaža Smrekarja s Statističnega urada, ki je izpostavil pomen sodelovanja ADP-SURS ter možnosti dostopa do mikropodatkov uradne statistike v varni sobi in preko oddaljenega dostopa. Vsebinsko področje Ankete o delovni sili je predstavila Irena Svetin z Oddelka za trg dela (SURS), pri čemer je izpostavila, na kaj je treba biti še posebno pozoren pri delu s podatki ADS. O možnostih dostopa do podatkov, s katerimi je mogoče raziskovati na področju trga dela, je govoril Sebastian Kočar (ADP), ki je poseben poudarek namenil predstavitvi priprave in namenov uporabe podatkovne datoteke ADS 2010 PUF, namenjene širši rabi. Kot zadnji je svoj pogled na vključitev podatkov ADS v študijski proces podal doc. dr. Miroljub Ignjatović, predavatelj na Fakulteti za družbene vede in izkušen uporabnik podatkov Ankete o delovni sili. Delavnica se je zaključila z zanimivim pogovorom o možnostih uporabe mikropodatkov pri delu s študenti, razpravi o dostopu raziskovalcev do mikropodatkov uradne statistike in diskusijo o trenutnem stanju na področju uporabe podatkov.

Visokošolski pedagogi so se strinjali, da je vključitev mikropodatkov uradne statistike v študijski proces smiselna, vendar pa je zaželena podpora Arhiva družboslovnih podatkov in Statističnega urada Republike Slovenije. Zato vsi udeleženi upamo, da se bodo v prihodnosti organizirale delavnice tudi za študente in nenazadnje ponovila izvedba tovrstnih delavnic za predavatelje.

Več o organizaciji delavnic v okviru sodelovanja ADP SURS si lahko preberete na naslednji povezavi.

Prejšnji članek

Delavnica: Dostop do kakovostnih raziskovalnih podatkov v domačih in mednarodnih podatkovnih katalogih

Naslednji članek

Izšlo je poročilo projekta ODPRTI PODATKI v obliki e-knjige

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja