Delavnica: Dostop do kakovostnih raziskovalnih podatkov v domačih in mednarodnih podatkovnih katalogih

22. januarja 2014 smo v ADP izvedli delavnico za bodoče uporabnike podatkov, dostopnih preko naših katalogov. V soorganizaciji z Osrednjo družboslovno knjižnico Jožeta Goričarja smo jo izvedli v okviru Tedna delavnic. ODKJG je za svoje uporabnike izvedla usposabljanja s področja iskanja virov v sistemu COBISS/OPAC in mobilni platformi mCOBISS.

Udeleženci delavnice ADP pa so se seznanili z osnovnimi pojmi za delo z raziskovalnimi podatki (sekundarna analiza, mikro podatki, metapodatki, citiranje idr.). Naučili so se, kako preko spletne strani ADP priti do kakovostnih raziskovalnih podatkov v domačih in mednarodnih podatkovnih katalogih. Ter se usposobili za uporabo pregledovalnika Nesstar, ki med drugim omogoča iskanje, pregledovanje in enostavno analizo podatkov neposredno na spletu. Na delavnici smo prvič testirali novo različico Nesstarja, ki deluje dobro.

Udeleženci tokratne delavnice so prišli z različnih raziskovalnih in študijskih okolij. Poleg udeležencev s FDV in Fakultete za uporabne družbene študije, so prišli še z Medicinske fakultete (UL) in Ministrstva za kulturo.

Na podlagi ocen udeležencev ugotavljamo, da bi si želeli več časa za praktično delo na podatkih iz kataloga ADP. Udeleženci so imeli veliko vprašanj s področja metodologije, statistike in izvajanja analiz, kar sicer ni bil primarni cilj delavnice, a je to znanje vsekakor neločljivo povezano s kakovostno rabo podatkov.

Gradivo z delavnice je na voljo tukaj. Delavnico je vodila Irena Vipavc Brvar, univ.dipl.soc.

Prejšnji članek

COUNCIL OF EUROPEAN SOCIAL SCIENCE DATA ARCHIVES & ARHIV DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV: Nadgradnja raziskovalne infrastrukture za dostop do družboslovnih podatkov

Naslednji članek

Delavnica »Uporaba mikropodatkov Ankete o delovni sili v študijske namene«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja