COUNCIL OF EUROPEAN SOCIAL SCIENCE DATA ARCHIVES & ARHIV DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV: Nadgradnja raziskovalne infrastrukture za dostop do družboslovnih podatkov

V Bergnu na Norveškem so 5. decembra 2013 slovesno inavgurirali novo evropsko organizacijo za izvajanje storitev dostopa do raziskovalnih podatkov s področja družboslovja CESSDA AS. Med govorci je bil tudi Generalni direktor Direktorata za Raziskave in inovacije Robert-Jan Smits.
Gostitelj je bil začasni predsednik nove organizacije g. Bjørn Henrichsen, Predsednik Sveta direktorjev, CESSDA AS.

CESSDA ima sedež v Bergnu na Norveškem (vir: cessda.net).
CESSDA ima sedež v Bergnu na Norveškem (vir: cessda.net).

Kaj je CESSDA?

CESSDA je izšla iz krovnega združenja nacionalnih družboslovnih arhivov po Evropi, v katerem partnerji sodelujejo že od 1970. Skupaj njihove storitve uporablja več kot 30.000 evropskih raziskovalcev in študentov s področja družboslovja in humanistike, ponujajo dostop do več kot 25.000 podatkovnih zbirk, raziskovalci uporabijo več kot 70.000 podatkovnih zbirk na leto. CESSDA katalogi odpirajo pot do podatkov, vprašalnikov, spremenljivk po vsej Evropi. Med drugim so na voljo mikropodatki raziskav o volitvah, podatki iz longitudinalnih študij, vzorci popisov. Skrbijo za dostop do najpomembnejših mednarodnih primerjalnih raziskav kot so: Evropska družboslovna raziskava ESS, Evrobarometer, Mednarodna družboslovna raziskava ISSP.

CESSDA in Slovenija

Arhiv družboslovnih podatkov (ADP) je član CESSDA od leta 1988. ADP aktivno sodeluje v medsebojni strokovni in organizacijski podpori. Metapodatki so urejeni po metapodatkovnemu standardu DDI in so tako v slovenskem in angleškem jeziku vključeni v CESSDA katalog.
Republika Slovenija je med 13 ustanovnimi članicami, ki so spomladi leta 2013 podpisale Memorandum o ustanovitvi CESSDA.
Ob tem se je RS zavezala, da bo prispevala sredstva za CESSDA, sodelovala pri njegovem upravljanju, ter da bo zagotovila ustrezno raven izvajanja nacionalnih storitev. To slednjo zavezo Slovenija uresničuje z imenovanjem Arhiva družboslovnih podatkov kot pooblaščenega izvajalca v Načrtu razvoja raziskovalnih infrastruktur 2011-2020.
RS skrbi za kontinuiteto delovanja in nadgradnjo storitev ADP skladno z zahtevami CESSDA. Glavni pogoj so visoko usposobljeni sodelavci. Skupaj z ostalimi nacionalnimi izvajalci storitev CESSDA se ADP udeležuje usklajevanj pri izpolnjevanju kriterijev glede postopkov dolgotrajne digitalne hrambe, vključno z režimi dostopa in možnostmi pregledovanja, sodeluje pri razvijanju in širjenju dobrih praks na druga področja in države, nudi podporo skupnim storitvam centrale CESSDA, sodeluje pri usposabljanju uporabnikov. Med dolgoročnimi cilji je tudi izboljšan dostop do uradnih statističnih mikro podatkov za raziskovalne namene, vzpostavitev okolja konsistentne nacionalne politike odprtih raziskovalnih podatkov, izkoriščanje produktov dodane vrednosti (glej npr. CESSDA Expert Seminar, Lausanne, 2011: Question data banks – towards greater integration?), tematske širitve (kvalitativni podatki…) (glej posebna številka IASSIST Quarterly).

 

Prejšnji članek

SERSCIDA: Načrtovanje vzpostavljanja novih podatkovnih arhivov na Balkanu

Naslednji članek

Delavnica: Dostop do kakovostnih raziskovalnih podatkov v domačih in mednarodnih podatkovnih katalogih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja