SERSCIDA: Načrtovanje vzpostavljanja novih podatkovnih arhivov na Balkanu

Med 11. in 13. decembrom 2013 je pod okriljem Švicarskega centra odličnosti za področje družbenih ved (Swiss Centre of Expertise in the Social Sciences, FORS), kamor spada tudi arhiv družboslovnih podatkov, v Lausanni potekal zadnji sestanek 4. delovnega sklopa projekta SERSCIDA.

Delovni sestanek članic SERSCIDA v Švici, december 2013.

Namen decembrskega sestanka je bil povzeti informacije in vtise, ki so jih člani iz zahodno-balkanskih držav (Srbije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine) pridobili na delovnih obiskih v državah članicah CESSDA arhivov, in tako posodobiti in izboljšati  akcijske načrte ustanovitve novih podatkovnih arhivov. Na delovnih obiskih v drugih državah, v katerih so podatkovna središča že razvita, so člani govorili s predstavniki različnih institucij, ki so povezane z arhivi, kot so npr. financerji, nacionalni statistični uradi, raziskovalni in pedagoški sektor in knjižnice.

V Lausannu se je torej ponudila možnost, da se dopolnijo akcijski načrti, katerih okvir je bil vzpostavljen maja 2013 v Ljubljani, na začetku 4. delovnega sklopa.

Obenem pa se je v Lausannu sestala tudi skupina tehničnih strokovnjakov, katere namen je bil preučiti vse komponente povezane s tehničnim delovanjem arhiva. Predstavljena je bila strojna in  programska oprema, ki jo uporabljajo v podatkovnih arhivih CESSDA, vključenih v projekt SERSCIDA. Skupina je imela možnost testirati nekatera orodja, primerna za pokritje dela OAIS procesa, kot so EPrints, DSpace in CKAN. Pri testiranju in iskanju možnosti in najboljših rešitev smo imeli v mislih tudi vključitev DDI specifikacije.

Ob pomoči strokovnjakov iz švicarskega FORS in slovenskega ADP so si udeleženci lahko ustvarili sliko o tem, kaj bodo potrebovali za zagon takšnega servisa in koliko finančnih sredstev bo potrebno investirati, da bi dosegli zastavljeni cilj.

Prejšnji članek

Delavnica: Ravnanje z raziskovalnimi podatki

Naslednji članek

COUNCIL OF EUROPEAN SOCIAL SCIENCE DATA ARCHIVES & ARHIV DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV: Nadgradnja raziskovalne infrastrukture za dostop do družboslovnih podatkov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja