Skupna podpora prostemu dostopu do raziskovalnih podatkov in literature

Mojca,

zanimivo se je bilo pogovarjati včeraj o problemih odprtega dostopa. Mislim, da bi morali izkoristiti ugoden veter naklonjenosti do iniciativ prostega dostopa. Malce me skrbi ta skepsa, ki sem jo zaznal s strani knjižničarjev glede problematike urejanja dostopa do podatkov. A bomo že takoj na začetku videli v tem konkurenčne predloge? (raziskovalni podatki vs. raziskovalna literatura)

Namesto tega bi predlagal, da se med sabo dogovorimo in sklenemo, da bomo drug drugega podpirali. Zlasti je to pomembno pri pogovorih z vodstvi in naročniki. Kot sva se pogovarjala včeraj, je lahko tudi naš CRP ‘Odprti podatki’ priložnost, da se zaposleni v raziskovalnih knjižnicah usposobijo za različne vloge pri podpornih dejavnostih storitev dostopa do raziskovalnih podatkov. Zato pričakujem interes za participacijo v okviru aktivnosti CRP-a, pa tudi, da bodo (boste) knjižničarji na nek način katalizator idej odprtega dostopa v razmerju do raziskovalcev. Vem, da si zelo zasedena, ampak vseeno, mogoče lahko najdeš čas pa da se enkrat še pred novim letom skupaj dobimo in ti bolj podrobno predstavim aktivnosti v okviru CRP-a. Vse skupaj, kot veš, temelji na uresničevanju OECD načel. http://www.oecd.org/dataoecd/9/61/38500813.pdf

Je pa cela vrsta skupnih problemov, ki zadeva tako podatke kot literaturo (tehnični, pravni…), npr. zadnje čase se veliko dela na stalnih identifikatorjih (PID), o katerih smo govorili tudi včeraj. Smiselno bi bilo imeti neko obliko komunikacije o teh problemih. Meni se ne bi zdela slaba ideja nekako v smeri, kot si ti včeraj predlagala, da se na nivoju države oblikuje strokovna skupina, ki lahko koordinira in svetuje ter pripravlja splošne napotke za posamezne vidike problematike zagotavljanja prostega dostopa. Nekakšen približek DCC za naše razmere. Pomembna naloga bi bila tudi sodelovanje pri mednarodnih projektih in posredovanje iniciativ in rešitev iz mednarodnega okolja v domače loge.

Lep pozdrav,

Janez

p.s. Ali mi lahko posreduješ tisto tabelo s popisom raziskovalnih informacijskih servisov v Sloveniji.

Prejšnji članek

Odprta znanost, prost dostop do podatkov

Naslednji članek

Objave na temo politik odprtih podatkov od Paul F. Uhlir, J.D.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja