Domov » blog

ADP v evropskem projektu SERISS

10 November 2015 Brez komentarjev Tagi: , sonjab

Synergies for Europe’s Research Infrastructures in the Social Sciences (SERISS) je evropski projekt, katerega osnovni cilj je krepitev in harmonizacija družboslovnega raziskovanja v Evropi.

Serris: Work packages

Serris: Work packages

Gre za štiriletni projekt, ki pokriva tri široke vsebinske sklope, obsega osem delovnih paketov in združuje pomembnejše družboslovne infrastrukture: npr. Evropsko družboslovno raziskavo (ESS), Raziskavo o zdravju, procesu staranja in upokojevanju v Evropi (SHARE) in Konzorcij arhivov družboslovnih podatkov (CESSDA). Med vsebinskimi sklopi so A) izzivi mednarodnih podatkovnih zbirk, B) odstranjevanje ovir med raziskovalnimi infrastrukturami in C) prihodnja podpora družboslovju.

CESSDA AS skupaj z nekaterimi članicami (ADP, CSDA, GESIS, NSD, FORS, UKDA) sodeluje v treh delovnih paketih: WP4: Interactive tools for cross-national surveys, WP5: Training and dissemination, in WP6: New forms of data – legal, ethical and quality issues.

ADP je vključen v WP6, ki se ukvarja s kakovostjo, pravnimi in etičnimi vprašanji povezanimi z družboslovnimi podatki. Aktivno sodeluje v nalogah 6.1 Legal and ethical challenges related to the use of social media data and related data in 6.3 Connected curation and quality.

Glavni poudarek naloge 6.1 je na pravnih zahtevah in etičnih izzivih, ki se lahko pojavijo, kadar pridobivamo podatke iz socialnih omrežij, podatkovnih baz o strankah in sledilnih naprav. Namen je preučiti možnosti za uporabo tovrstnih podatkovnih virov, ki bi dopolnili tradicionalne podatkovne vire in metode zbiranja podatkov.

Naloga 6.3 se posveča vlogi infrastrukture CESSDA pri ravnanju z novimi oblikami masovnih podatkov (»Big Data«), da bi le-te bilo mogoče deliti in jih ponovno uporabljati.

Projekt je začel teči 2015 in se končna 2019. Financiran je v sklopu Okvirnega programa za raziskovanje in inovacije Obzorje 2020.

O projektu tudi na spletni strani ADP.

 

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>