CESSDA Expert Seminar: Zaupanje v arhive

Pod okriljem Konzorcija arhivov družboslovnih podatkov je tudi letos potekal CESSDA Expert Seminar. Tema tokratnega seminarja je bila posvečena pridobivanju certifikata Data Seal of Approval (DSA), s katerim izvajalec podatkovnih storitev pridobi status, da je organizacija vredna zaupanja.

Ob vse več etičnih dilemah in zagatah, ki zadevajo (ne)transparentnost raziskovalnega dela, tovrstna merila pomenijo korak v smeri večjega zagotovila kakovosti. Po drugi strani pa je DSA certifikat postal ena od uradnih zahtev za članice CESSDA.

Udeleženci CES 2015 v Haagu (vir: DANS)
Udeleženci CES 2015 v Haagu (vir: DANS)

Svoje izkušnje in dileme ob pripravi dokumentacije za doseganje DSA meril sva na seminarju predstavili predstavnici ADP (Preparing documentation and adapting work processes for acquiring DSA).

O svojih izkušnjah, zagatah in rešitvah so spregovorili tudi kolegi iz finskega, češkega, norveškega in nemškega arhiva.

Skleniti je bilo mogoče, da je dokumentiranje delovnih procesov in doseganje arhivskih standardov, zahtevno in terja svoj čas. Vsekakor pa je nujno za doseganje kakovosti dela. Preverjanju in posodabljanju delovnega procesa, dokumentacije in politik bo v prihodnje potrebno namenjati več pozornosti kot doslej.

Posebna pozornost je bila usmerjena k izpolnjevanju zahtev, ki so zabeležene v Annex 2 obligations of the CESSDA Statutes.

Za organizacijo dogodka gre zahvala letošnjemu gostitelju, nizozemskemu Data Archiving and Networked Services oz. na kratko DANS.

Prejšnji članek

ADP v evropskem projektu SERISS

Naslednji članek

Masivni podatki vse pomembnejši tudi v znanosti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja