Domov » blog, stroka

V novem EU projektu BY-COVID tudi ADP

10 November 2021 Brez komentarjev Tagi: , , sonjab

V projektu BeYond-COVID (BY-COVID) si bomo skupaj s še drugimi 52 organizacijami iz 20 držav v naslednjih 36 mesecih prizadevali, da bi bili podatki o COVID-19 (SARS-CoV-2) in drugih nalezljivih boleznih odprti in dostopni vsakomur. Predvsem je namen, da niso dostopni samo znanstvenikom v laboratorijih, ampak npr. tudi medicinskemu osebju v bolnišnicah ali vladnim uslužbencem in drugim. Vse s ciljem, da bi se v prihodnje hitreje in učinkoviteje spopadali z nalezljivimi boleznimi. 

Široka znanstvena skupnost, v kateri so združeni strokovnjaki in strokovnjakinje s področij biologije, medicine, javnega zdravja, družboslovja, humanistike in tudi iz bolnišnic, bo v okviru projekta raziskala, kako smo se odzvali in katere tehnične ovire so stale na poti raziskovanja SARS-CoV-2 v zgodnjih fazah pandemije. Z učenjem iz preteklih izkušenj in opazovanjem razvoja pandemije je cilj razviti  podatkovne standarde in navodila, ki bodo v prihodnje omogočila, da se raziskovalci hitreje odzovemo, povežemo in koordiniramo podatkovne datoteke, ki so razpršene v različnih ustanovah in državah.

Izhodišče za delo projekta je platforma COVID-19 Data Platform, ki so jo vzpostavili v prvi fazi epidemije, medtem so številne države tudi že razvile svoje nacionalne podatkovne točke in se povezale v skupen podatkovni portal. V projektu BY-COVID se bomo posvetili integraciji bioloških podatkov s podatki drugih disciplin, vključno s podatki o javnem zdravju in podatkih o družbenih vidikih pandemije.

Na kratko o delovnih ciljih:

  1.       Mobilizacija podatkov: zagotoviti, da bo podatke mogoče enostavno predati v podatkovna središča.
  2.       Povezovanje podatkov: povezovanje podatkov o nalezljivih boleznih. 
  3.     Standardiziranje podatkov: zagotavljanje priporočil o najboljših praksah s področja ravnanja s podatki in standardov za opisovanje podatkov.
  4.     Predstavljanje in analiza podatkov: zagotavljanje analitičnih metod in protokolov.

Projekt je začel teči 1. oktobra 2021 in ga bomo izvajali 36 mesecev. Glavni cilj projekta je zagotoviti, da bodo podatke o SARS-CoV-2 in drugih nalezljivih boleznih lahko poiskali in uporabili vsi.

ADP v projektu sodeluje v delovnem paketu WP 6 – Vključevanje, usposabljanje in krepitev zmogljivosti nacionalnih in mednarodnih deležnikov. Sodelovanje bo potekalo v dveh smereh, od spodaj navzgor bomo spodbujali prenos znanja, od zgoraj navzdol bomo oblikovali politiko krajine (vključuje EOSC, EHDS in še druge mednarodne organizacije in financerje).

Več na: https://by-covid.org/

 

BY-COVID se financira v okviru programa Evropske unije za raziskave in inovacije, številka pogodbe 101046203.

 

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>