Spletni seminar CESSDA Roadshow: Migracije

Evropski konzorcij družboslovnih podatkovnih arhivov CESSDA je to jesen organiziral številne dogodke, namenjene članicam konzorcija ter družboslovni raziskovalni skupnosti, združene pod imenom CESSDA Roadshow. Zaradi epidemiološke situacije so dogodki potekali po spletu, v obliki tedenskih srečanj, ki pokrivajo najbolj aktualne globalne tematike s področja družboslovja: COVID-19, migracije, podnebne spremembe, rak in kronične spremembe ter recikliranje. Prvi sklop delavnic je potekal ta temo epidemije Covid-19, več o dogodku in zbirkah podatkov si lahko preberete na blogu ADP.

Vir: CESSDA

Drugi dogodek v sklopu predstavitve CESSDA se nanaša na temo migracij.Katalogu podatkov CESSDA je trenutno na voljo več kot 470 kvalitativnih in kvantitativnih raziskav, ki vsebujejo podatke o migracijah. Nanašajo se na območje celotne Evropske unije in širom sveta. Največ raziskav so objavili v nemškem arhivu GESIS, sledijo avstrijski, britanski, finski, in norveški arhiv.

Na delavnici je svoje raziskovanje o migracijah med drugimi predstavil Dimitri Prandner iz Univerze Johannesa Keplerja. V raziskavi iz leta 2018, ki jo hrani avstrijski arhiv, z naslovom Tertiary Education Opportunities for Refugees: MORE – Experiences and Insights, so avstrijske univerze organizirale pobudo MORE za podporo beguncem, ki bi želeli študirati v Avstriji. Po petih semestrih so udeležence povabili, da bi to pobudo ocenili. Del te ocene je predstavljala kvantitativna študija Univerze v Linzu, kjer so vprašali sedanje in pretekle študente pobude MORE, če so zadovoljni s programom in, če jim je pomagal doseči njihove individualne cilje. Kaj so odgovarjali, preverite v raziskavi!
Druga zanimiva raziskava istega avtorja je na primer Austrian Immigrant Survey, 2016, kot dodatna telefonska anketa glavne raziskave Social Survey Austria (SSÖ) 2016. V tej so avtorji intervjuvali 300 migrantov iz Turčije in nekdanje republike Jugoslavije, s stalnim prebivališčem v Avstriji, spraševali pa so jih o njihovih življenjskih razmerah. Da bi lahko njihove odgovore primerjali z avstrijskim prebivalstvom, so bila nekatera vprašanja enaka, kot v glavni raziskavi SSÖ.

Številne druge raziskave lahko najdete v katalogu CESSDA, ki vas bo vodil do raziskav na temo migracij in drugo.

Podatke na temo migracij hranimo tudi v Arhivu družboslovnih podatkov. Nedavno smo zakladnico raziskav dopolnili z raziskavo Sirski begunci v Turčiji: Sirski begunci v neformalnem trgu delovne sile v Turčiji, 2019, Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Avtor je opravil 41 intervjujev s sirskimi begunci in tudi nekaj predstavniki tamkajšnjih nevladnih organizacij, kjer jih je spraševal po načinu opravljanja formalnega in neformalnega dela in vsakdanjih težavah, s katerimi se srečujejo pri iskanju zaposlitve kot begunci v tuji državi.

V katalogu ADP najdete številne druge raziskave na to temo, zato vas vabimo, da preverite.

 

V kolikor ste tudi sami raziskovalci in bi želeli prispevati v katalog ADP in dopolniti zbirko Migracije, vas vabimo k sodelovanju.

Prejšnji članek

V novem EU projektu BY-COVID tudi ADP

Naslednji članek

Družboslovni podatki o Covid-19 v obliki tematske zbirke