V novem EU projektu BY-COVID tudi ADP

V projektu BeYond-COVID (BY-COVID) si bomo skupaj s še drugimi 52 organizacijami iz 20 držav v naslednjih 36 mesecih prizadevali, da bi bili podatki o COVID-19 (SARS-CoV-2) in drugih nalezljivih boleznih odprti in dostopni vsakomur. Predvsem je namen, da niso dostopni samo znanstvenikom v laboratorijih, ampak npr. tudi medicinskemu osebju v bolnišnicah ali vladnim uslužbencem in drugim. Vse s ciljem, da bi se v prihodnje hitreje in učinkoviteje spopadali z nalezljivimi boleznimi. 

Široka znanstvena skupnost, v kateri so združeni strokovnjaki in strokovnjakinje s področij biologije, medicine, javnega zdravja, družboslovja, humanistike in tudi iz bolnišnic, bo v okviru projekta raziskala, kako smo se odzvali in katere tehnične ovire so stale na poti raziskovanja SARS-CoV-2 v zgodnjih fazah pandemije. Z učenjem iz preteklih izkušenj in opazovanjem razvoja pandemije je cilj razviti  podatkovne standarde in navodila, ki bodo v prihodnje omogočila, da se raziskovalci hitreje odzovemo, povežemo in koordiniramo podatkovne datoteke, ki so razpršene v različnih ustanovah in državah.

Izhodišče za delo projekta je platforma COVID-19 Data Platform, ki so jo vzpostavili v prvi fazi epidemije, medtem so številne države tudi že razvile svoje nacionalne podatkovne točke in se povezale v skupen podatkovni portal. V projektu BY-COVID se bomo posvetili integraciji bioloških podatkov s podatki drugih disciplin, vključno s podatki o javnem zdravju in podatkih o družbenih vidikih pandemije.

Na kratko o delovnih ciljih:

  1.       Mobilizacija podatkov: zagotoviti, da bo podatke mogoče enostavno predati v podatkovna središča.
  2.       Povezovanje podatkov: povezovanje podatkov o nalezljivih boleznih. 
  3.     Standardiziranje podatkov: zagotavljanje priporočil o najboljših praksah s področja ravnanja s podatki in standardov za opisovanje podatkov.
  4.     Predstavljanje in analiza podatkov: zagotavljanje analitičnih metod in protokolov.

Projekt je začel teči 1. oktobra 2021 in ga bomo izvajali 36 mesecev. Glavni cilj projekta je zagotoviti, da bodo podatke o SARS-CoV-2 in drugih nalezljivih boleznih lahko poiskali in uporabili vsi.

ADP v projektu sodeluje v delovnem paketu WP 6 – Vključevanje, usposabljanje in krepitev zmogljivosti nacionalnih in mednarodnih deležnikov. Sodelovanje bo potekalo v dveh smereh, od spodaj navzgor bomo spodbujali prenos znanja, od zgoraj navzdol bomo oblikovali politiko krajine (vključuje EOSC, EHDS in še druge mednarodne organizacije in financerje).

Več na: https://by-covid.org/

 

BY-COVID se financira v okviru programa Evropske unije za raziskave in inovacije, številka pogodbe 101046203.

 

Prejšnji članek

Nekaj etičnih dilem pri vključevanju študentov v raziskovalno delo

Naslednji članek

Spletni seminar CESSDA Roadshow: Migracije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja