Spletni seminar CESSDA Roadshow: Covid-19

Evropski konzorcij družboslovnih podatkovnih arhivov CESSDA je to jesen organiziral številne dogodke na različne teme, namenjene članicam konzorcija ter družboslovni raziskovalni skupnosti, združene pod imenom CESSDA Roadshow. Zaradi epidemiološke situacije so dogodki potekali po spletu, v obliki tedenskih srečanj, ki pokrivajo najbolj aktualne globalne tematike s področja družboslovja: COVID-19, migracije, podnebne spremembe, rak in kronične spremembe ter recikliranje.

Prvo srečanje je potekalo v četrtek, 30. septembra 2021, in je bilo namenjeno COVID-19, ki je trenutno tudi najaktualnejša tema v družbi in posledično tudi v raziskovalnem svetu. Podatki so namreč bogat vir za razumevanje situacije, saj pomagajo ustvariti realistično pokrajino situacije, v kateri smo se znašli. V ta namen je panelistka Alle Bloom predstavila tematsko zbirko Covid-19 konzorcija CESSDA, kjer so na enem mestu zbrane informacije, uporabne vsebine ter aktivnosti nacionalnih arhivov, članov konzorcija. V podatkovnem katalogu CESSDA (CDC) najdete številne podatke, ki jih hranijo evropski arhivi in so povezane v skupni katalog. Predstavniki nekaterih drugih evropskih arhivov so podrobneje predstavili svoje nacionalne zbirke in delili informacije o dostopu in sekundarni rabi podatkov.

Izpostavljamo eno izmed zanimivejših raziskav, ki so na voljo: mednarodna raziskava Evropskega parlamenta Javno mnenje v EU v času korona krize, ki se v obliki spletnega intervjuja izvaja že od marca 2020. V njej je sodelovalo 21.804 prebivalcev Evropske unije, starih med 16 in 64 (oz. 16 in 54 let), iz  24 članic. Med drugim so odgovarjali na vprašanja o zadovoljstvu z njihovim državnim zborom v času pandemije, posledicah, ki jih prinašajo ukrepi zoper pandemijo v njihovi državi,  zadovoljstvu s solidarnostjo med članicami EU v boju zoper pandemijo.

V drugem delu srečanja je Ricarda Braukmann predstavila Vodič za ravnanje z raziskovalnimi podatki – DMEG (Data Management Expert Guide), ki raziskovalce vodi skozi raziskovalni proces in pomaga, da so podatki, ki jih zbirajo, v skladu s principi FAIR – najdljivi, dostopni, povezljivi, uporabni za drugo rabo (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable). Raziskovalci so delili izkušnje z uporabo učbenika pri delu s podatki na temo COVID-19.

Videoposnetek dogodka si lahko ogledate na CESSDA Youtube kanalu.

Da bi čim bolje razumeli vpliv virusa na družbeno življenje, je pomembno, da izvajamo raziskave, podatke in rezultate pa čim prej delimo z drugimi in s tem pripomoremo k bogatenju znanja o novem pojavu. V ta namen smo tudi v Arhivu družboslovnih podatkov ustvarili tematsko zbirko COVID-19, ki na enem mestu združuje raziskave vpliva korona virusa na razne vidike vsakdanjega življenja. Zbirko redno dopolnjujemo z novimi raziskavami in s tem prispevamo v raziskovalno skupnost.

V kolikor ste tudi sami raziskovalci in bi želeli prispevati v katalog ADP in COVID-19 tematsko zbirko, vas vabimo k sodelovanju.

Prejšnji članek

Kam po podatke o družbenih vidikih Covid-19?

Naslednji članek

Nekaj etičnih dilem pri vključevanju študentov v raziskovalno delo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja