Čarovnik za pomoč pri oblikovanju soglasja za sodelovanje v raziskavi

Evropska Uredba o varstvu osebnih podatkov, ki je stopila v veljavo maja 2018, nas je prisilila k premišljevanju o zaščiti in varstvu osebnih podatkov sodelujočih v raziskovalnem okolju (npr. udeleženci konferenc, prejemniki novic, udeleženci raziskav, …). Oblikovanje soglasij pa še zmeraj marsikomu povzroča preglavice. Za to je pomoč lahko več kot dobrodošla.

Pri evropski digitalni infrastrukturi za umetnost in humanistiko DARIAH so oblikovali spletno orodje DARIAH ELDAH Consent Form Wizard (v nadaljevanju čarovnik CFW) za podporo pri oblikovanju obrazca, s katerim od udeležencev pridobimo soglasje za sodelovanje ter opredelimo način obdelave njihovih osebnih podatkov. Orodje so prilagodili za situacije, ki so v akademskem okolju najpogostejše:

  1. Zbiranje podatkov od in/ali o živih ljudeh za raziskovalne namene.
  2. Komuniciranje s pomočjo mailinglist ali drugih digitalnih komunikacijskih poti.
  3. Zbiranje podatkov in/ali soglasja od udeležencev na akademskem dogodku.

Prednost čarovnika CFW je, da uporabnika z vnaprej strukturiranim vprašalnikom popelje skozi teme, ki jih mora informirano soglasje vključevati, da bi zadostilo zahtevam Uredbe GDPR. Pri tem pa ponuja dovolj možnosti, da zadosti raziskovalnim izhodiščem – upoštevajoč posebnosti kot npr. s kakšnim namenom zbiramo podatke in kakšne vrste podatkov zbiramo.

Rezultat vprašalnika, ki ga izpolnimo s pomoč čarovnika CFW, je obrazec za soglasje, prilagojen posebnostim naše konkretne situacije. Raziskovalec oz. raziskovalka bosta tako pripravljeno besedilo iz obrazca lahko natisnila in ga dala v podpis, npr. udeležencem raziskave ali ga uporabila v spletni anketi.

Čarovnik CFW je že prestal testno fazo, vsekakor pa bo njegove prednosti in morebitne šibkosti še potrebno preizkusiti. Oblikovalci orodja prav tako opozarjajo, da gre zgolj za pripomoček, uporabniki so dolžni v svoji državi preveriti morebitne zakonske posebnosti ali odstopanja, ki jih uredba ni predvidela.

Čarovnika lahko preizkusite na naslednji povezavi.

 

 

Več o etičnih vidikih raziskovanja najdete na spletni strani delavnice Pravni in etični vidiki ravnanja z raziskovalnimi podatki, ki smo jo izvedli v 2018, tik pred uvedbo uredbe GDPR. Na povezavi so na voljo prosojnice.

 

Prejšnji članek

Učenje evropskih vsebin v slovenskih šolah

Naslednji članek

Konferenca OPERAS: Opening up Social Sciences and Humanities in Europe: From Promises to Reality

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja