Visokošolske knjižnice: Primeri dobrih praks in novosti

V organizaciji Komisije za razvoj knjižničnega sistema iz Fakultete za družbene vede (FDV) in Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), je 12. junija, v prostorih Fakultete za družbene vede, potekalo letno strokovno srečanje knjižnic Univerze v Ljubljani (UL). Program srečanja je dostopen na povezavi.

Več kot 130 zbranih predstavnikov s številnih visokošolskih knjižnic je poslušalo 19 predstavitev 32 avtorjev. Srečanje je bilo razdeljeno na štiri tematske sklope:

  • visokošolske knjižnice in odprta znanost,
  • prostori in storitve visokošolskih knjižnic po meri uporabnikov,
  • novosti in dobre prakse visokošolskih knjižnic in
  • informacije s področja visokošolskega knjižničarstva.

Aktualna tema pri delu z raziskovalci in tudi študenti je gotovo odprta znanost. Dr. Mojca Kotar (UL) je predstavila, kako bo izpolnjevanje določil Načrta S spremenilo značaj znanstvenega publiciranja in dostop do znanstvenih izsledkov. Predstavnika Arhiva družboslovnih podatkov (ADP), dr. Janez Štebe in mag. Irena Vipavc Brvar, sta predstavila delovanje RDA vozlišča Slovenije. Namen predstavitve je bil izpostaviti in ponuditi priporočila in tehnične specifikacije Research Data Alliance (RDA) skupnosti, ki so lahko uporabne za knjižničarje, knjižnice in raziskovalce. Prav tako sta predstavila projekt RDA Vozlišče Slovenije in povabila udeležence k aktivnemu sodelovanju. Predstavila sta tudi interesno skupino Libraries for Research Data, ki je pripravila pregled orodij in navodil, ki so knjižničarjem v pomoč pri delu z raziskovalnimi podatki (23 Things: Libraries for Research Data)

Janz Štebe iz ADP (Foto: FDV)

V nadaljevanju so knjižničarji spregovorili o prostorskih in fizičnih ureditvah, kot so usmerjevalne table, ki so jih izvedli v preteklih letih, s čimer so uporabnikom skušali olajšati dostop do gradiv. Dodatno so izpostavili, da vsak, ki v knjižnici preživi veliko časa, potrebuje občutek domačnosti, kar knjižničarji upoštevajo pri urejanju prostora.

V zaključnem delu so bile predstavljene še nekatere novosti in dobre prakse izobraževalnih storitev, ki jih knjižnice svojim uporabnikom ponujajo preko spletnih strani. Med njimi naj omenimo zbirki Zdravje za vse in Katalog poljudnih del, ki (predvsem) laikom na tem področju služita kot dodaten vir zdravstvenih informacij.

Kratko poročilo o srečanju je dostopno na naslovu Osrednje družboslovne knjižnice Jožeta Goričarja.

Srečanje je dobilo precej medijske pozornosti. Vtise s srečanja sta pripravili udeleženki mag. Andreja Grčar in Ana Češarek, objavljeni so na spletni strani Društva bibliotekarjev Ljubljana. O srečanju je poročal tudi portal STAznanost. O aktualnih tematikah je poročal tudi Radio Študent, kjer sta z izjavami sodelovala mag. Miro Pušnik in dr. Mojca Kotar – posnetek je na voljo na povezavi.

Prejšnji članek

Mednarodna doktorska poletna šola: Kakovost življenja in pogoji dela v Evropi (Quality of Living and Working Conditions in Europe)

Naslednji članek

Raziskava: Uporaba kontracepcije in spolnost pri ženskah v Sloveniji, 2011

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja