ISCCRO’18: Nove uporabe statističnih metod za izboljšanje sveta

V Opatiji je 10. in 11. maja 2018 potekala 2. mednarodna statistična konferenca ISCCRO’18. Dogodek je pripravilo hrvaško statistično društvo. Letošnja konferenca je bila namenjena predvsem predstavitvam novih, naprednih možnosti uporabe statističnih metod. Program si lahko ogledate na povezavi.

Glavna organizatorka, dr. Ksenija Dumičić, je v uvodnem nagovoru udeležencem v šali zaželela slabše vreme, da jih ne bi premamilo odkrivanje jadranskega bisera Opatije. Čeprav se njena želja ni uresničila, so z zanimivim programom poskrbli, da je 188 udeležencev iz 19 držav z zanimanjem prisluhnilo približno 100 predstavitvam z različnih področjih uporabe statističnih metod.

Profesor dr. Wolfgang K. Härdle iz Humboldt Univerze v Berlinu je v prvem uvodnem predavanju izpostavil pomembnost odzivanja statistike na hitre novosti, ki jih prinaša digitalna družba. Profesorica dr. Amanda L. Golbeck iz Univerze v Arkansasu je v svojem predavanju predstavila življenje in delo priznanega statistika, pokojnega profesorja Ingrama Olkina. Posebno pozornost je namenila njegovemu nenehnemu prizadevanju za uveljavljanje žensk v statistiki. Profesorica dr. Lea Bregar iz Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je spregovorila o možnostih modernizacije uradne statistike in opozorila na še vedno velikokrat spregledani uporabniški vidik v statistiki. Uvodna predavanja je zaključil Marko Krištof, direktor hrvaškega Statističnega urada, ki je v svoji predstavitvi analiziral učinke sprememb v evropski zakonodaji na položaj in vlogo uradne statistike v družbi.

V nadaljevanju so se v okviru 14 sekcij zvrstile predstavitve raziskovalnega dela na področju statistične metodologije in podatkovne znanosti, večdimenzionalnih in prostorskih podatkov, demografije, ekonomije in ekonometrije, uradne statistike in biostatistike. Posebne sekcije so bile namenjena tudi predstavitvam dela mladih statistikov. Poleg seznanjanja z novimi metodološkimi pristopi, so se predstavitve in razprave dotaknile tudi razširjanja, poučevanja, komuniciranja in modernizacije statistike.

Na konferenci je prispevek v soavtorstvu predstavila tudi sodelavka ADP, ki je spregovorila o učinkovitosti prikazov podatkov v uradni statistiki.

Naslednja konferenca bo potekala čez dve leti, 7. in 8. maja 2020, v Dubrovniku.

Prejšnji članek

Etnografija 2.0.: novi pristopi za razumevanje načinov življenja

Naslednji članek

Podatki na temo migracij v Evropi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja