Skupina za iskanje in uporabo podatkov pri konzorciju CESSDA napoveduje

Evropski arhivi družboslovnih podatkov znotraj konzorcija CESSDA uresničujejo številne skupne naloge. Znotraj skupine za usposabljanje, delujeta dve podskupini, ena za ravnanje z raziskovalnimi podatki in druga za podporo pri iskanju in uporabi podatkov.

Vir: CESSDA ERIC DMP

V letu 2018 bo Skupina za iskanje in uporabo podatkov pripravila več dogodkov, ki so namenjeni promociji rabe podatkov, do katerih je mogoče dostopati preko katalogov arhivov družboslovnih podatkov.

Prvi v nizu je spletni seminar »Data in Europe: Migration«, ki bo potekal 9. maja 2018, in obravnaval podatke o migracijah, ki so na voljo v Evropi. Še en spletni seminar je predviden za jesen 2018, predvidoma bo osvetlil podatke v povezavi z revščino. Oba seminarja sta brezplačna, vendar se je nanju potrebno prijaviti.

Še ena aktivnost je predvidena za pomlad, in sicer bo 29. maja 2018, v Pragi potekala delavnica z naslovom »Exploring Data in Europe – with a Focus on European Attitudes and Values«. Na dogodek se je mogoče prijaviti do 10. maja, na voljo pa je tudi nekaj sredstev, s katerimi si udeleženci lahko pokrijejo strošek udeležbe. Za sredstva je potrebno zaprositi do 23. aprila 2018.

Vir: CESSDA ERIC DMP

Skupina pa pripravlja tudi krajše tečaje. Eden od načrtovanih dogodkov se bo odvil pod okriljem nemškega arhiva GESIS, in sicer z naslovom »Open Science and Open Data«. Potekal bo 20. in 21. avgusta 2018 v nemškem Koelnu. Še dva tečaja sta načrtovana za leto 2018. Tečaj v Ljubljani bo potekal predvidoma v mesecu juliju na Ekonomski fakulteti, drugi pa v okviru poletne šole v Essexu (VB). O vsebini tečajev ter datumih vas bomo obveščali na naši spletni strani.

Poleg tega pa bo skupina pripravila tudi vsebine, ki bodo do konca leta 2018 objavljene kot novo poglavje spletnega učbenika Expert Tour Guide on Data Management.

Prejšnji članek

Uporaba stalnih enoličnih identifikatorjev v konzorciju CESSDA

Naslednji članek

25 let Študijskih krožkov v Sloveniji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja