Sestanek 6. delovne skupine projekta SERISS na Univerzi v Essexu

seriss-logo-nostrapline-275px
Logotip projekta SERISS

8. in 9. februarja 2017 je na  UK Data Archive (UKDA) na Univerzi v Essexu (Colchester, Velika Britanija) potekal sestanek šeste delovne skupine projekta SERISS. Skupina se ukvarja s kakovostjo ter pravnimi in etičnimi izzivi povezanimi z uporabo novih oblik podatkov v družboslovju (WP6: New forms of data – legal, ethical and quality issues). Sestanka se je udeležilo sedem uslužbencev UKDA ter devet gostov iz tujine, med njimi tudi dr. Janez Štebe in dr. Ana Slavec iz ADP, ki sodelujeva v delovni skupini.

DSC_1198
Kampus Univerze v Essexu v kraju Colchester

Dogodek se je začel s poročanjem Marianne Høgetveit Myhren (NSD), vodje delovne skupine, o ciljih, trenutnem stanju in bodočih aktivnostih. Nato je Hervé L’Hours (UKDA) predstavil nalogo 6.3, ki se posveča vlogi infrastrukture CESSDA pri ravnanju z novimi oblikami masovnih podatkov (angl. “big data”), da bi jih bilo možno deliti in ponovno uporabiti. Sledila je predstavitev Toma Emeryj (NIDI) a naloge 6.2 o administrativnih podatkih. Besedo je nato spet dobila vodja Marianne Høgetveit Myhren (NSD), ki je predstavila strukturo poročila, ki bo nastalo v okviru naloge 6.1. Ta naloga se ukvarja s pravnimi in etičnimi vidiki, povezanimi z uporabo podatkov s socialnih medijev in podobnih podatkov. V zaključku smo v skupini razpravljali o skupnih točkah ter razlikah med nalogama 6.1 in 6.2

DSC_1200
Ana Slavec pred stavbo UK Data Archive

Drugi dan srečanja je Linn Merethe Rød (NSD) predstavila pravne okvire in Splošno uredbo (EU) o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov (General Data Protection Regulation), Lorna Ryan (City University London) pa je predstavila etične okvire uporabe podatkov socialnih medijev, kot je na primer Twitter. Sledila je skupinska razprava o načrtovanju delavnice v letu 2018, po kosilu pa še splošna razprava o nadaljnjih aktivnostih in srečanjih.

Sodelavci ADP bomo v okviru naloge 6.1 v poročilu o pravnih in etičnih vidikih uporabe podatkov socialnih medijih prevzel urejanje poglavja o diseminaciji teh podatkov. Poleg tega bomo v poročilu kot študiju primera predstavili slovensko raziskovalno infrastrukturo za jezikovne vire in tehnologije Clarin.si.

Prejšnji članek

Priročnik za knjižničarje: The Data Librarian’s Handbook

Naslednji članek

Knjižnice v luči nekaterih sprememb zakonodaje s področja avtorskega prava

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja