Domov » blog

ADP na Sociološkem srečanju 2016

14 December 2016 Brez komentarjev Tagi: , , sonjab

Sredi novembra 2016 je v Portorožu potekalo tradicionalno letno sociološko srečanje, ki ga organizira Slovensko sociološko društvo. Na srečanju je s prispevkom sodeloval tudi ADP. Nosilna tema letošnjega srečanja je bila »različni obrazi migracij«. V ADP pa smo ocenili, da je za sociološko raziskovalno skupnost bistveno, da se seznani z reformo zakonodajnega okvira na področju varstva osebnih podatkov, ki jo prinaša nova uredba EU.

V prispevku smo predstavili reformo evropskega zakonodajnega okvira za varstvo osebnih podatkov s poudarkom na novostih, ki jih ureditev prinaša za znanstveno-raziskovalno področje.  Zakonodaja na nov, strožji način opredeljuje pravice in dolžnosti raziskovalcev in raziskovalnih inštitucij pri zbiranju in uporabi osebnih podatkov v znanstveno-raziskovalne namene, hkrati pa s posebnimi mehanizmi varuje pravice udeležencev v raziskavah ter jim dodaja nove pravice.

Nova uredba bo v EU začela veljati maja 2018, do takrat morajo države članice poskrbeti za uskladitev zakonodaje na nacionalni ravni. Pred sprejetjem nove zakonodaje ima slovenska raziskovalna skupnost čas, da poskrbi za zaščito raziskovalnega interesa.  Več o uredbi na povezavi!

Zbornik s povzetki prispevkov Sociološkega srečanja 2016 si lahko ogledate tukaj.

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>