Objavljene skupne zahteve DSA in WDS za pridobitev Osnovnega certifikata zaupanja vrednih podatkovnih arhivov

S koncem novembra 2016 so stopile v veljavo nove zahteve za pridobitev osnovnega certifikata, ki zagotavlja, da so delovanje in storitve podatkovnih arhivov zaupanja vredne. Osnovno certificiranje je bilo do sedaj le pod nadzorom Data Seal of Approval (DSA), nova pravila pa so po novem oblikovali v partnerstvu z ICSU World Data System (WDS) znotraj delovne skupine Research Data Alliance (RDA) in preimenovali v Osnovni certifikat zaupanja vrednih podatkovnih arhivov.

dsa_regulier_120x120_01

Ključna razlika, ki loči nove zahteve od prejšnjih (Data Seal of Approval 2014–2015), je drugačna logika razdelitve zahtev, ki niso več ločene glede na udeležence v življenjskem krogu raziskovalnih podatkov (ustvarjalci podatkov, podatkovna središča in uporabniki podatkov), temveč predstavljajo uskladitev enotnih in univerzalnih zahtev, ki odražajo ključne značilnosti zaupanja vrednih arhivov. Glavna področja zahtev so tako organizacijska infrastruktura, upravljanje z digitalnimi objekti in tehnologija.

Več o novih zahtevah, ki jih mora izpolnjevati podatkovno središče za pridobitev certifikata zaupanja vrednega arhiva, si lahko preberete tukaj.

wds_logo

Prejšnji članek

CESSDA SAW: Spletna priročnika o prevzemu in distribuciji podatkov

Naslednji članek

ADP na Sociološkem srečanju 2016

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja