Obzorje 2020 odpira raziskovalne podatke

Evropska komisija je ob koncu maja 2016 sprejela odločitev, da je potrebno dati raziskovalne podatke, ki bodo ustvarjeni v projektih, financiranih s strani okvirnega programa za raziskave in inovacije Obzorje2020, v odprti dostop. Ukrep naj bi začel veljati z letom 2017. V sporočilu za medije so zapisali: »vsi znanstveni podatki, ki bodo nastali v prihodnjih projektih, financiranih iz 77 milijard evrov v okviru programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020, bodo že v izhodišču odprti, tako da bo lahko znanstvena skupnost ponovno uporabila ogromno količino podatkov, ki nastajajo v teh projektih«.

Vir: H2020
Vir: H2020

Ta pobuda je v skladu z ambicijo izgradnje enotnega digitalnega trga ter  z Evropsko pobudo za računalništvo v oblaku. V sporočilu za medije so v EK zapisali še, da bo Evropa tako: »ustvarila evropski oblak za odprto znanost, ki bo 1,7 milijona evropskim raziskovalcem in 70 milijonom strokovnjakom na področju znanosti in tehnologije dal na razpolago virtualno okolje, v katerem bodo lahko hranili, si izmenjevali in ponovno uporabljali podatke brez meja med disciplinami in državami.«

To je korak naprej od izvajanja pilota Odprti podatki (Pilot on Open Research Data in Horizon 2020), ki je potekal v obdobju 2014-2015 in obsegal naslednja področja:

  • Future and Emerging Technologies
  • Research infrastructures – part e-Infrastructures
  • Leadership in enabling and industrial technologies – Information and Communication Technologies
  • Societal Challenge: Secure, Clean and Efficient Energy – part Smart cities and communities
  • Societal Challenge: Climate Action, Environment, Resource Efficiency and Raw materials – with the exception of topics in the area of raw materials
  • Societal Challenge: Europe in a changing world – inclusive, innovative and reflective Societies
  • Science with and for Society

Namen pilota je bil zagotoviti, da bodo podatki, ustvarjeni v financiranih projektih, dostopni s čim manj omejitvami, ob tem da se poskrbi za ustrezno zaščito občutljivih podatkov. V pilot so bila vključena le izbrana področja in raziskovalci so se lahko odločili in v pilotu niso sodelovali.

Letos je komisija naredila korak naprej in začrtala odpiranje vseh raziskovalnih podatkov, ki bodo nastali v okviru Obzorja 2020. Več o tem tudi na OpenAire.

Prejšnji članek

ADP sodeloval na IASSIST 2016

Naslednji članek

Open Science Framework

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja