Masivni podatki vse pomembnejši tudi v znanosti

Masivni podatki oz. t.i. Big Data postajajo vse pomembnejša »surovina« tudi v raziskovalni skupnosti, o čemer priča vse več aktivnosti. V nadaljevanju povzemamo nekaj pomembnejših dogodkov, ki so se odvili v zadnjih mesecih.

Med pomembnejšimi velja omeniti projekt »Big Data Europe«, financiran v okviru programa Obzorje 2020, katerega cilj je vzpostaviti platformo za podatkovne tehnologije. Projekt je začel teči 1. januarja 2015 in traja 3 leta. Vse jasneje je, da lahko masivni podatki pomembno prispevajo k tehničnemu napredku v družbenih sektorjih in gospodarstvu, hkrati pa so tudi podlaga za sprejemanje odločitev in strategij. Da bi jih lahko izkoristili, pa je potrebno razviti inovativne tehnologije , strategije in veščine.

Vir: http://www.big-data-europe.eu/
Vir: http://www.big-data-europe.eu/

Projekt Big Data Europe pokriva naslednja obsežna raziskovalna področja: zdravje, hrana in kmetijstvo, energija, transport, podnebje, družboslovje in varnost. Z vključitvijo navedenih področij bo projekt skušal oblikovati delujočo skupnost, vezano na masivne podatke.

V projektu kot partnerica sodeluje tudi CESSDA, pri kateri je ADP izvajalec podatkovnih storitev za Slovenijo.

Masivnim podatkom pa so pozornost namenili tudi na letošnjem »European Data Forum«, ki povezuje industrijo, raziskovalce, oblikovalce politik in predstavnike iniciativ. Ti so se srečali 16. in 17. novembra 2015 v Luksemburgu, kjer so razpravljali o izzivih, ki jih prinašajo masivni podatki ter o razvoju ustreznih akcijskih načrtov za uresničevanje teh izzivov.

Forumu je 18.novembra sledila delavnica z naslovom »The challenges of big data for societies in a changing world«, ki je potekala pod okriljem prej imenovanega projekta Big Data Europe. Z delavnico so organizatorji skušali poiskati potencial, izzive in probleme pri uporabi masivnih podatkov. Poudarek delavnice je bil na družbenih spremembah v povezavi z vse večjim obsegom masivnih podatkov.

Prejšnji članek

CESSDA Expert Seminar: Zaupanje v arhive

Naslednji članek

Statistični dan 2015: Masivni podatki – velika priložnost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja