Zadnji sestanek DwB delovnega paketa št. 5

SV nemškem Mannheimu je bil 29. in 30. januarja 2015 organiziran šesti in zadnji delovni sestanek delovnega paketa št. 5 (WP5) v sklopu projekta DwB, ki se zaključuje s koncem aprila 2015. Dogodka sta se udeležila tudi predstavnika Arhiva družboslovnih podatkov Univerze v Ljubljani.

Na sestanku je beseda tekla predvsem o dosedanjih opravljenih nalogah, o zaključku, integraciji in distribuciji opravljenega dela ter o možnostih nadaljnjega sodelovanja partnerjev pri projektih in nalogah na področju dostopa raziskovalcev do podatkov uradne statistike. Ugotovili smo, da obstaja veliko možnosti za nadgradnjo obstoječega sistema v Evropi, hkrati pa tudi interes partnerjev k vključitvi v nadaljnje aktivnosti.

V sklopu delovnega paketa št. 5 je bilo v zadnjem letu opravljenega veliko. Zaključuje se priprava kakovostnih strukturiranih metapodatkov za najpomembnejša raziskovanja Evrostata, kot so Labour Force Survey, EU-SILC, Adult Education Survey, Structure of Earnings Survey in Community Innovation Survey. Kmalu bodo pripravljene tudi sintakse za delo z Evrostatovimi podatki, ki bodo raziskovalcem olajšale urejanje podatkov, njihovo povezovanje in izpeljavo družboslovnih ter ekonomskih konceptov za potrebe uporabe splošno uveljavljenih indikatorjev in za možnost komparativne analize.

Ob tej priložnosti se je uradno lansirala tudi spletna aplikacija za pripravo in distribucijo metapodatkov, imenovana MISSY, ki ima potencial močno olajšati pripravo strukturiranih metapodatkov različnim deležnikom. In nenazadnje, glede na to, da je bil obisk Mannheima tretji in zadnji v sklopu projekta DwB, so udeleženci dogodka izkoristili tudi možnost ogleda bližnjega idiličnega Heidelberga.

Prejšnji članek

Okrogla miza: Motivacija, politike, podpora odprtemu dostopu do raziskovalnih podatkov

Naslednji članek

DASISH-ev seznam podatkovnih storitev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja