CESSDA: prenovljena podoba

CESSDA je nova pan-evropska raziskovalna infrastruktura, ki zagotavlja integrirane in trajnostne podatkovne storitve za družboslovje. Razvila se je iz ponudnikov podatkovnih storitev v Evropi in pod pokroviteljstvom Evropskega strateškega foruma za raziskovalne infrastrukture (European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) Roadmap). Kot članice v njej sodelujejo naslednje države: Avstrija, Češka, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Litva, Nizozemska, Norveška, Slovenija, Švedska, Švica in Združeno Kraljestvo. Slovaška sodeluje kot opazovalka.

Države članice CESSDA (vir: http://cessda.net/)
Države članice CESSDA (vir: http://cessda.net/)

Od ustanovitve leta 1976 je CESSDA delovala kot neformalna krovna organizacija evropskih arhivov družboslovnih podatkov. Junija je 2013 postala pravna oseba, ki so jo ustanovila in jo tudi financirajo posamezna ministrstva (pristojna za raziskovanje) držav članic. Norveška je država gostiteljica CESSDA-e in njena glavna pisarna je v Bergnu.

Z junijem 2015 je CESSDA nastopila z novo celostno grafično podobo in prenovljeno spletno stran. Na spletni strani CESSDA sporoča, v katerih projektih sodeluje in preko katerih omrežij komunicira svoje vsebine. Uporabniki preko nove spletne strani dostopajo do skupnega CESSDA podatkovnega kataloga ter se seznanijo z drugimi relevantnimi podatkovnimi viri (npr. velike mednarodne raziskave, ki vključujejo podatke). Prav tako predstavlja orodja, ki so lahko v pomoč pri delu s podatki.

Posebna rubrika je namenjena usposabljanju in izobraževanju, ki obsega zlasti področja ravnanja z raziskovalnimi podatki in skrbništvo nad podatki. Obe temi sta še posebej aktualni zaradi vse pogostejših zahtev financerjev po odpiranju raziskovalnih podatkov. Ob tem velja posebej izpostaviti, da je na voljo tudi učno gradivo.

Med drugim bo na spletni strani moč spremljati aktualne novice in dogodke, povezane s CESSDA-o.

Prejšnji članek

Seminar: Praktični vidiki objavljanja v odprtem dostopu

Naslednji članek

Konferenca e-ARH.si – Slovenski elektronski arhiv

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja