Seminar: Praktični vidiki objavljanja v odprtem dostopu

Narodna in univerzitetna knjižnica, Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani in Univerzitetna knjižnica Maribor so 20. maja 2015 organizirale seminar za raziskovalce in knjižničarje z naslovom »Praktični vidiki objavljanja v odprtem dostopu«. V uvodnem nagovoru je Urban Krajcar, direktor direktorata za znanost, poudaril tri točke odprtega dostopa, ki so pomembne z vidika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 1) boljša in učinkovita znanost, 2) priložnost za gospodarsko rast, 3) interes državljanov.

Seminar za raziskovalce in knjižničarje. Foto: arhiv organizatorjev
Seminar za raziskovalce in knjižničarje. Foto: arhiv organizatorjev

Uvodnemu nagovoru je sledilo uvodno predavanje o odprtem objavljanju in dostopnosti rezultatov iz javno financiranih raziskav, ki ga je izvedel Miro Pušnik, CTK. V nadaljevanju so štirje tuji predavatelji spregovorili o licencah in avtorskih pravicah v okviru odprtega dostopa, dostopu do znanstvenih monografij na področju humanistike in družboslovja ter o izkušnjah knjižnice v Göttingenu in v Veliki Britaniji. Njihove predstavitve so dostopne na spletu:

  • Thomas Margoni, Faculty of Law, Instituut voor Informatierecht, University of Amsterdam,
  • Paul Ayris, Director of Library Services and Leader of the KPA on Communications, Outreach and Open Access, University College London, London, UK,
  • Eelco Ferwerda, OAPEN Foundation, The Hague, Netherlands,
  • Margo Bargheer, Göttingen State and University Library, Göttingen, Germany

Mirjam Kotar iz ODKJG je opozorila na zagate, probleme in rešitve v labirintih odprtega objavljanja, Dunja Legat iz UKM pa o vlogi knjižničarjev pri odprtem dostopu do znanstvenih publikacij. O vidikih odpiranja raziskovalnih podatkov je spregovoril Janez Štebe iz ADP.

Video s seminarja.

Utrinki z dogodka.

Knjižničarji so s svojo udeležbo ponovno pokazali, da vidijo svojo vlogo pri odpiranju raziskovalnih rezultatov. Na žalost pa vse premalo interesa za obravnavano temo izkazujejo raziskovalci.

Prejšnji članek

Odprta dostopnost recenziranih publikacij in raziskovalnih podatkov: določila financerjev in praktična izvedba

Naslednji članek

CESSDA: prenovljena podoba

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja