Projekt Coordinate: Delavnica o Načrtovanju ravnanja z raziskovalnimi podatki v Ljubljani

Piše: Sonja Bezjak

Ob koncu marca 2023 smo pod okriljem projekta COORDINATE v Arhivu družboslovnih podatkov (ADP) izvedli 2-dnevno delavnico v Ljubljani (preveri program delavnice). Za cilj delavnice smo si zastavili: usposobiti raziskovalce, ki proučujejo blaginjo otrok in mladih, za čim bolj kakovostno, skrbno in odgovorno delo z raziskovalnimi podatki. 

S tem zasledujemo osnovne cilje evropskega projekta COORDINATE: 

  • Spodbuditi oblikovanje raziskovalne skupnosti, ki se ukvarja z blaginjo otrok.
  • Zagotavljati boljši dostop do podatkov o blaginji otrok.
  • Dati besedo otrokom v raziskavah o njih.

Prvi dan delavnice smo se posvetili različnim vidikom DMP in med seboj delili praktične izkušnje in znanja. Sonja Bezjak in Irena Vipavc Brvar, iz ADP, sta udeležencem predstavili poslanstvo arhivov družboslovnih podatkov, njihove bogate vire raziskovalnih podatkov in njihove storitve za načrtovanje dela s podatki, pa tudi kaj pomeni podatkovna objava v zaupanja vrednem arhivu skladno s principi FAIR. 

Dogodek Coordinate. (Foto: PM)

Marianne Høgetveit Myhren, Sikt, je predstavila pomembe vidike varstva osebnih podatkov, kakor ga določa GDPR. Pogledali smo obvezne vsebine obveščenega soglasja, ki je ena od pravnih podlag za obdelavo osebnih podatkov.  

Za zaključek prvega dne sta izkušena raziskovalca delila praktične izkušnje iz projektov, v katerih sta raziskovala otroke in mlade. Toni Babarović, Institute of Social Sciences Ivo Pilar, Zagreb je predstavil aktivnosti iz evropskega projekta GUIDE – Growing Up in Digital Europe.

Mateja Sedmak, Science and Research Centre Koper je prikazala različne aktivnosti iz EU projekta Micreate – Migrant Children and Communities in a Transforming Europe

Delavnice so se udeležili raziskovalci in raziskovalke iz Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Finske, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Srbije, Slovenije, Španije in Turčije, med njimi doktorske študentke na začetku znanstvene kariere in raziskovalke in raziskovalci z veliko izkušnjami z delom z občutljivimi podatki. Mešana skupina z različnimi predznanji je imela skupno motivacijo pripraviti dober načrt ravnanja s podatki. 

Gradivo z delavnice je prosto dostopno na povezavi Gradivo

Povezava na blog v angleškem jeziku: DMP Workshop in Ljubljana, Slovenia.

Prejšnji članek

Dve raziskavi o inovacijskih dejavnostih podjetij v gozdno-lesnem sektorju in njihovi okoljski koristi

Naslednji članek

International Data Week 2023

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja