Platforma za odkrivanje raziskovalnih rezultatov GoTriple in zaključek projekta TRIPLE

Po treh letih plodnega dela in uspešnega sodelovanja med javnimi raziskovalnimi institucijami in zasebnimi podjetji s področja informacijsko komunikacijskih tehnologij se je konec marca zaključil projekt TRIPLE (Transforming Research Through Innovative Practices for Linked Interdisciplinary Exploration). Glavni rezultat projekta je večjezična platforma GoTriple, ki uporabnikom omogoča odkrivanje znanstvenih objav in raziskovalnih projektov s področja družboslovja in humanistike, povezovanje z drugimi raziskovalci in še kaj. 

Projekt TRIPLE je nastal z zavedanjem, da na raznolikem, širokem področju humanističnih in družboslovnih ved v evropskem raziskovalnem prostoru poteka vrsta raziskav, ki iz različnih razlogov v mednarodni javnosti niso dovolj vidne: obravnavajo specifične, morda lokalne ali nacionalne pojave; rezultati raziskav so pogosto objavljeni v nacionalnih jezikih in dostopni v lokalnih repozitorijih; raziskovalci zunaj specializiranih skupin ali nacionalnih krogov težko sledijo množici objav, še težje odkrijejo nepoznane; rezultati pa tako zunaj ozkih strokovnih skupnosti nimajo pravega odmeva. Odlika evropske humanistike in družboslovja je jezikovna in kulturna raznovrstnost, prav ta pa hkrati predstavlja oviro za raziskovalce. Odgovor projekta je platforma GoTriple, ki zmanjšuje jezikovne ovire pri odkrivanju znanstvenih rezultatov, poenostavlja dostop do njih in povečuje njihovo vidnost, poleg tega pa ponuja kar nekaj orodij za njihovo uporabo.  

Večjezičnost in slovenščina

V primerjavi s podobnimi iskalniki, katalogi, agregatorji ali celo akademskimi družabnimi omrežji je glavna posebnost platforme GoTriple večjezičnost. Platforma zajema metapodatke o znanstveni literaturi in raziskovalnih projektih z več nacionalnih in mednarodnih ponudnikov in agregatorjev. Proces v ozadju metapodatke normalizira, razvrsti glede na znanstvene discipline, odstrani podvojene zapise, strojno prevede metapodatke in jih obogati s ključnimi besedami iz besedišča TRIPLE. Besedišče obsega nad 3000 pojmov (znanstvenih konceptov s področja humanistike in družboslovja) v 12 jezikih (angleškem, finskem, francoskem, grškem, hrvaškem, italijanskem, nemškem, poljskem, portugalskem, španskem, ukrajinskem in delno nizozemskem jeziku). Uporabnik lahko torej z iskalnim pojmom v enem od naštetih jezikov zlahka odkrije literaturo v ostalih jezikih. 

GoTriple prepoznava tudi slovenščino in zajema več slovenskih revij. Na področje sociologije npr. platforma uvršča čez 3000 objav v slovenskem jeziku. Če nas zanima zgolj slovenska literatura, se lahko omejimo na iskanje s slovenskimi ključnimi besedami, sicer pa najboljše rezultate daje iskanje v angleščini. Glede na odziv slovenske skupnosti lahko pričakujemo, da bo slovenskih virov na platformi v prihodnosti čedalje več.

Vizualizacija, sodelovanje in druga inovativna orodja

Brskanje po raziskovalni literaturi platforma nadgradi z dvema možnostima analize in vizualizacije iskalnih rezultatov. Orodje Streamgraph v najpomembnejših delih prepozna vodilne pojme in prikaže, kako pogosto se pojavljajo skozi čas.

Open Knowledge Maps (2023). Streamgraph for research on “land degradation”. Retrieved from https://openknowledgemaps.org/streamgraph/f8dd56f1165cb91536daedfbf6854f3c.

Orodje Knowledge map izdela pregled najpomembnejših tem v iskalnih rezultatih in tako omogoči preprost pregled in enostavno prepoznavo najpomembnejših del. Orodje je še posebej koristno, ko se prvič poglabljamo v določeno temo.

Open Knowledge Maps (2023). Knowledge Map for research on “land degradation”. Retrieved from https://openknowledgemaps.org/map/795c5abe713855eafbedfbf93a701954.

Ko v platformi najdemo delo, ki nas zanima, lahko preko povezave enostavno dostopamo do besedila. Z orodjem Pundit lahko nato v besedilo na spletu dodajamo opombe in jih delimo z drugimi bralci. Več informacij o uporabi je na voljo v gradivu odlične delavnice.

Eden od ciljev platforme je bil tudi olajšati sodelovanje med raziskovalci. Uporabniki platforme lahko ustvarijo uporabniški račun in označijo, ali jih zanima sodelovanje z drugimi uporabniki. Z uporabniškim računom lahko tudi potrdijo avtorstvo publikacij in tako profil povežejo s svojimi deli. S platformo je povezano tudi družabno omrežje Trust Building System, ki omogoča povezovanje z zaupanja vrednimi raziskovalnimi partnerji preko zasebnih priporočil. Pozor: za dostop je potrebno vabilo, ki ga lahko dobite s sporočilom na arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si

Več informacij o platformi je na voljo v gradivu delavnice, ki smo jo v sodelovanju s predstavnikom infrastrukture OPERAS Alešem Pogačnikom iz Založbe ZRC SAZU izvedli v aprilu.

Drugi rezultati projekta

Za razvijalce, raziskovalce in založnike na področju humanistike in družboslovja bodo zanimivi tudi drugi rezultati projekta. Omeniti moramo vsaj besedišče TRIPLE in vrsto dogodkov, med drugim serijo usposabljanj o odprti znanosti in zaključno konferenco, ki je izvrstno predstavila najaktualnejše dogajanje na področju raziskovalnih inovacij za humanistiko in družboslovje. Projektna usposabljanja so na voljo tako tistim, ki želijo nadgraditi svoje znanje, kot izvajalcem, ki lahko gradivo s pomočjo kompleta pripomočkov enostavno prilagodijo za svoje potrebe. Med projektnimi delavnicami moramo še posebej izpostaviti odlično predstavitev o povezanih podatkih (linked data).

Vrsto dosežkov iz treh let projektnega dela povzema brošura Results & Outputs

Vabilo za zaključek

Storitve platforme GoTriple so zdaj na voljo evropski raziskovalni skupnosti. Zasnovane so, da olajšajo delo in povezovanje v našem dinamičnem času. Ustvarjalci so pripravljeni za nadgradnje in razvoj v skladu s željami uporabnikov. Vabljeni, da preizkusite možnosti platforme GoTriple in jo vključite v svoje vsakodnevno delo!

Prejšnji članek

Novinarstvo tiskovne agencije Tanjug v času socialistične Jugoslavije

Naslednji članek

Dve raziskavi o inovacijskih dejavnostih podjetij v gozdno-lesnem sektorju in njihovi okoljski koristi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja